70th Anniversary GP: Max Verstappen wint en doorbreekt dominantie Mercedes

Max Verstappen heeft de 70th Anniversary GP op het circuit van Silverstone gewonnen. De Nederlander doorbreekt daarmee de dominantie van Mercedes dit seizoen.

Valtteri Bottas kende van op de polepositie een goede start en bleef aan de leiding, datzelfde kan niet gezegd worden van Hulkenberg die meteen de derde plaats aan Max Verstappen verloor.

Sebastian Vettel kende eveneens een dramatische start. De Duitser ging iets te fel over de kerbstones in de eerste bocht, spinde en viel terug naar de allerlaatste positie.

Tot aan de tiende ronde moesten we voor actie vooral wat verderop in het rijdersveld kijken maar tegen ronde 11 dook Max Verstappen op onder de achtervleugel van Hamilton.

Bij het ingaan van ronde 14 kwam Valtteri Bottas echter binnen, een ronde later gevolgd door Lewis Hamilton die al enkele ronden over de boordradio liet weten dat zijn banden erdoor zaten.

Max Verstappen op de hardere banden aan de leiding, gevolgd door Nico Hulkenberg en Lance Stroll in de Racing Point-bolides die allebei nog moesten pitten. Bottas kwam als vierde terug op de baan terwijl Hamilton een positie lager terug te vinden was.

Op zijn oud setje banden was Verstappen sneller dan beide Mercedes-rijders. De Nederlander bouwde een kloof uit en slaagde erin om na zijn pitstop in ronde 27 als tweede opnieuw op de baan te komen, vlak achter Valtteri Bottas. Enkele bochten later haalde Verstappen Bottas al meteen in en greep hij opnieuw de leiding in de race.

Met nog twintig ronden te gaan kwam Verstappen al opnieuw binnen. Na amper vier rondjes op de medium band ruilde Verstappen de banden al opnieuw in voor een setje harde banden. Daarmee voldeed hij aan de regel dat minstens twee verschillende bandensoort gebruikt moeten worden.

Bottas volgde meteen in het spoor van Verstappen en kwam ook een nieuw setje harde banden halen. Verstappen bleef voor Bottas terwijl Hamilton de leiding in de race overnam. Hamilton deed echter opnieuw zijn beklag over zijn wagen en de banden.

Met nog zo’n elf ronden te gaan begon Verstappen te pushen en het verschil met Hamilton verkleinde van negen naar minder dan acht seconden. Voor Mercedes het sein om Hamilton binnen te roepen voor zijn tweede pitstop. Hamilton viel daardoor terug naar de vierde plaats.

Verstappen kwam daardoor opnieuw aan de leiding, gevolgd door Valtteri Bottas op meer dan vier seconden. Charles Leclerc volgde op zo’n acht seconden van Verstappen en Hamilton was op zijn nieuw setje banden vliegensvlug de kloof met Leclerc aan het dichten.

Met nog amper zeven ronde te gaan kwam Nico Hulkenberg verrassend genoeg binnen voor een setje zachte banden. Hulkenberg die een poging ondernam voor de snelste ronde neer te zetten?

Hamilton haalde ondertussen Charles Leclerc in en mocht met nog zo’n zes ronden te gaan zijn inhaaljacht op Valtteri Bottas verder zetten.

Verstappen leek comfortabel op weg naar de overwinning en het was dan ook vooral uitkijken naar het verschil tussen Bottas en Hamilton en of de beide Mercedes-rijders het gevecht met elkaar nog zouden aangaan.

Met nog drie à vier ronden te gaan vond Hamilton aansluiting bij Bottas. Op zijn negen ronden ouder setje banden maakte de Fin geen kans tegen Hamilton en Hamilton ging dan ook makkelijk voorbij aan Bottas.

Max Verstappen die zegevierde en beide Mercedes-rijders weet te verslaan, het is iets dat tot vandaag voor onmogelijk werd gehouden. Hamilton en Bottas vervolledigden het podium.

Charles Leclerc wist een knappe vierde plaats te behalen, Nico Hulkenberg finishte tijdens zijn comeback als zevende, vlak achter teamgenoot Lance Stroll. Sebastian Vettel kende opnieuw een erg frustrerende en teleurstellende race en finishte als twaalfde buiten de punten.

1. M. Verstappen Red Bull 1:26:08.101
2. L. Hamilton Mercedes +11.326
3. V. Bottas Mercedes +19.231 +7.905
4. C. Leclerc Ferrari +29.289 +10.058
5. A. Albon Red Bull +39.146 +9.857
6. L. Stroll Racing Point +42.538 +3.392
7. N. Hulkenberg Racing Point +55.951 +13.413
8. E. Ocon Renault +1:04.773 +8.822
9. L. Norris McLaren +1:05.544 +0.771
10. D. Kvyat AlphaTauri +1:09.669 +4.125
11. P. Gasly AlphaTauri +1:10.642 +0.973
12. S. Vettel Ferrari +1:13.370 +2.728
13. C. Sainz Jr. McLaren +1:14.070 +0.700
14. D. Ricciardo Renault +1 ronde
15. K. Räikkönen Alfa Romeo +1 ronde
16. R. Grosjean Haas +1 ronde
17. A. Giovinazzi Alfa Romeo +1 ronde
18. G. Russell Williams +1 ronde
19. N. Latifi Williams +1 ronde
Opgaves:
20. K. Magnussen Haas
a:0:{}
Hoofditem op frontpagina
a:1:{s:9:”file_name”;s:39:”verstappen_70thgp_redbull_headline.jpeg”;}
Max Verstappen heeft de 70th Anniversary GP op het circuit van Silverstone gewonnen. De Nederlander doorbreekt daarmee de dominantie van Mercedes dit seizoen.

Klik hier en bestel jouw F1-merchandise met korting!
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner