GP VAN BELGIË

29 augustus 2021

Circuit de 
Spa-Francorchamps

Plaats: Spa-Francorchamps

Ronderecord

Valtteri Bottas (2018)
1'46"286

Afstand

44 ronden van 7,004 km
Totaal: 308,052 km

f1ciruit_belgie
Bron: Wikimedia

Historiek

Op het stratencircuit van Spa-Francorchamps werd de eerste race gereden in 1921. Voordien was er rond Spa al een circuit van 85km, waarop onder andere de Coupe des Ardennes plaatsvond. In 1925 vond de eerste GP van België plaats in Spa. Vanaf het begin van het wereldkampioenschap Formule 1 reden de piloten op het 14.1 km lange stratencircuit. Vanaf 1979 schakelde men over naar een tot 6.9 km ingekorte en veiligere versie die sinds enkele jaren weer enkele meters langer gemaakt is. Ook de faciliteiten rond het circuit kregen een upgrade.

Spa is een vaste waarde op de F1-kalender geworden, al stond het circuit niet elk jaar op de kalender. In 2003 wilde de politiek geen uitzondering maken op de tabaksreclame-wetgeving om de race te laten plaatsvinden. De race werd daarom van de kalender geschrapt. 

Spa staat bij bijna elke rijder bovenaan zijn favorietenlijst. Op de huidige kalender komt enkel Suzuka nog op de hoogte van Spa. Deze twee circuits nog de enigste circuits waar een piloot het verschil kan maken. In de bochten Blanchimont en vooral Eau Rouge worden de mannen van de jongens gescheiden. Met de nieuwe asfaltlaag en ditto uitloopstroken is de uitdaging van deze bochten nagenoeg verdwenen. Samen met de lange rechte stukken en de hairpin bij de start vormen ze de langste baan van het seizoen. 

En niet alleen de piloten houden van het circuit. Ook de fans houden ervan doordat de piloten het verschil maken en door de vaak plotse regenbuien levert de GP van België meer dan eens spektakel op. 

Recent nieuws GP van België