GP VAN GROOT-BRITTANNIË

18 juli 2021

Silverstone Circuit

Plaats: Silverstone

Ronderecord

Max Verstappen (2020)
1'27"097

Afstand

52 ronden van 5,891 km
Totaal: 306,198 km

f1circuit_grootbrittannie
Bron: Wikimedia

Historiek

Silverstone vormt het centrum van de Britse autosport en van de Formule 1. Op 13 mei 1950 werd de eerste Formule 1 race gereden in het kader van het wereldkampioenschap. Meer dan de helft van de F1-teams heeft immers hun basis in de wijde omstreken van Silverstone. Het circuit werd gebouwd rond een oud vliegveld uit de Tweede Wereldoorlog. 

De laatste jaren heeft het circuit zijn naam geen eer aangedaan. Door de kenmerkende Britse regenbuien werden de parkings vaak tot modderpoelen herschapen en constant zijn er files. Pas toen Bernie Ecclestone er last van had, werden er harde eisen gesteld, die naderhand wel ingewilligd werden. Ondanks deze verbeteringen is het voor toeschouwers verre van ideaal. 

Het circuit staat vooral bekend voor de bochtencombinatie Maggotts-Becketts. De piloten genieten van de uitdaging die deze bochten hen bieden. De ingenieurs moeten er vooral rekening houden met de veranderlijke wind. Doordat het circuit op een open vlakte – het was immers een vliegveld- gelegen is, is de invloed van de wind groter dan elders. Het vele testen dat er gebeurt, helpt de teams hierin weinig.

Oorspronkelijk was gepland dat de Grote Prijs van Groot-Brittannië in 2009 voor de laatste keer zou doorgaan in Silverstone. Vanaf 2010 moest de race verhuizen naar Donington Park. Dat ging echter niet door, waarop het circuit van Silverstone werd aangepast en ettelijke honderden meters langer werd door enkele nieuwe bochtencombinaties.

Recent nieuws GP van Groot-Brittannië