GP VAN MONACO

23 mei 2021

Circuit de Monaco

Plaats: Monte Carlo

Ronderecord

Max Verstappen (2018)
1'14"260

Afstand

78 ronden van 3,357 km
Totaal: 260,286 km

f1circuit_monaco
Bron: Wikimedia

Historiek

De Grand Prix van Monaco is wellicht de beruchtste race van de wereld, niet omwille van de spannende races maar omwille van het decor. Er wordt geracet in de rijkste buurt van Europa, Monte Carlo. Al in 1929 werd er hier een Grand Prix gehouden. 

Hoewel deze race omwille van de veiligheid al lang had moeten geschrapt zijn, maakt men met plezier een uitzondering om voor de beau monde te kunnen pronken met de bolides. Prins Rainier, die op 6 april 2005 overleed, was ook een fervent liefhebber van de autosport. Tijdens zijn regeerperiode van 49 jaar woonde hij elke GP bij en reed steeds alvorens op de tribune plaats te nemen een volledige ronde op het circuit. In oktober 2004 kreeg Rainier een gouden medaille van de FIA voor zijn inzet. 

Niet alleen zijn de enkele aanwezige uitloopzones te klein, maar ook de riooldeksels moeten speciaal vastgemaakt worden of ze zouden bij een passage omhoog kunnen vliegen. In de smalle Monegaskische straten wordt de kleinste fout die een piloot maakt, onmiddellijk afgestraft en het eindigt vaak met een opgave. Alleen al voor Loews-corner, de traagste bocht uit de F1, moeten de teams een stuurinrichting met kleinere draaicirkel gebruiken of ze kunnen deze bocht niet nemen. Op dit stratencircuit komt het erop aan om maximale grip te grijpen, voornamelijk mechanische.

Recent nieuws GP van Monaco

GP van Monaco: wk-stand

Door zijn overwinning tijdens de GP van Monaco en de nulscore voor teamgenoot Sergio Perez vergroot Max Verstappen zijn voorsprong in de wk-tussenstand. WK-stand rijders1 Max Verstappen 1442

Lees artikel »

GP van Monaco: startgrid

Max Verstappen won gisteren een bijzonder spannende strijd om de polepositie. Fernando Alonso en Aston Martin liggen er echter op gebrand om bij de start iets te proberen.

Lees artikel »