Toto Wolff: “Er zijn geen excuses voor de fout die we met George Russell gemaakt hebben”

Mercedes F1 team
Mercedes F1 team

Mercedes-teambaas Toto Wolff laat weten dat er geen excuses zijn en dat er duidelijk fouten gemaakt zijn met als gevolg dat George Russell zijn zege in de GP van België verloren zag gaan.

George Russell moest zijn zege in de GP van België uiteindelijk inleveren omdat bleek dat zijn bolide 1,5 kilogram te licht bevonden werd na de race. Na de race rezen er dan ook vragen of de strategie met slechts één pitstop heeft geleid tot het feit dat de bolide van Russell te licht was. 

Nog voor de uitkomst van het onderzoek van de stewards verklaarde Wolff het volgende: “Nee, ik denk dat het een one-stop die … je verwacht veel rubber, misschien meer, maar er is geen excuus”.

“Als de stewards het een overtreding van de reglementen vinden, dan is het wat het is.”

“We moeten ervan leren en als team zijn er vandaag natuurlijk meer positieve punten voor George, maar het is een enorme klap voor een rijder wiens jeugddroom het is om deze races te winnen, dat het hem waarschijnlijk is afgenomen.”

“Maar hij gaat er nog veel meer winnen.”

Later kwam Mercedes met een officiële verklaring naar buiten waarin Wolff vertelt dat hij opgetogen is met de progressie dat zijn team gemaakt heeft en met verontschuldigingen richting George Russell.

“We moeten onze diskwalificatie accepteren,” zei Wolff. “We hebben duidelijk een fout gemaakt en moeten ervoor zorgen dat we ervan leren.”

“We gaan weg, evalueren wat er is gebeurd en begrijpen wat er fout is gegaan. Een een-tweetje verliezen is frustrerend en we kunnen George, die zo’n sterke race reed, alleen maar onze excuses aanbieden.”

“Lewis is natuurlijk gepromoveerd naar P1; hij was de snelste man met een twee stop-strategie en is een verdienstelijke winnaar,” vervolgde de Oostenrijker.

“Ondanks de diskwalificatie zijn er veel positieve punten die we uit dit weekend kunnen halen. We hadden een auto die de maatstaf was in de race van vandaag en dat met twee verschillende strategieën. Nog maar een paar maanden geleden zou dat ondenkbaar zijn geweest.”

“We gaan de zomerstop in nadat we drie van de afgelopen vier races hebben gewonnen. We zullen proberen om na de zomerstop uitgerust terug te komen met het doel om onze positieve trend voort te zetten.”