“Vanaf 2026 afwisselend GP van België en Nederland op de F1-kalender”

Red Bull Content Pool
Red Bull Content Pool

Volgens het Nederlandse ‘Formule1.nl’ zou er goed nieuws zijn voor de ‘Dutch GP’ want ondanks de geruchten over een mogelijk verdwijnen van de race zou er nu toch een akkoord zijn om de race op de F1-kalender te houden. Wel zou er sprake zijn van een rotatiesysteem met de GP van België.

Eind 2025 loopt het contract van de GP van Nederland op het circuit van Zandvoort af. Ondanks de immense populariteit van Max Verstappen, en het feit dat de race de voorbije jaren steeds uitverkocht is, dreigde de race van de F1-kalender te verdwijnen. Onder andere het financieel aspect speelde daarbij een belangrijke rol.

Maar volgens ‘Formule1.nl’ lijkt de race nu toch gered te zijn. Volgens een bron die rechtstreeks betrokken was bij de onderhandelingen met het Amerikaanse Liberty Global is de deal op het vlak van de belangrijkste kenmerken rond. De nieuwe overeenkomst zou rond de komende ‘Dutch GP’, die in augustus na de zomerpauze plaatsvindt, waarschijnlijk bekendgemaakt worden.

Er zou daarbij sprake zijn van een rotatiesysteem waarbij Zandvoort en Spa-Francorchamps afwisselend een race organiseren en de GP’s van Nederland en België dus afwisselend op de F1-kalender staan. Er wordt gesuggereerd dat België in 2026 als eerste van beide op de kalender zou staan maar die volgorde lijkt nog niet vast te staan.

Voor beide races zou het financieel steeds moeilijker zijn om jaarlijkse vergoeding voor het mogen organiseren te betalen en het financieel plaatje rond te krijgen. Bovendien wil de Formule 1 ruimte vrijmaken op de nu al overvolle F1-kalender omdat er steeds meer interesse is van ‘nieuwe landen’ die een plaats op de F1-kalender willen. Zo zouden onder andere Turkije, Duitsland, Zuid-Afrika, Thailand, Zuid-Korea en Indonesië interesse tonen in een plaats op de F1-kalender.

Het ziet er naar uit dat naast het afwisselend organiseren van F1-races in verschillende landen ook Imola daardoor opnieuw van de F1-kalender dreigt te verdwijnen. Spa-Francorchamps dreigde eerder ook al van de kalender te verdwijnen maar het afwisselend organiseren van een F1-race met Nederland zou er voor de Waalse regering wel voor zorgen dat ze niet jaarlijks miljoenen moeten bijpassen om het verlies van organisator Spa Grand Prix te compenseren.