FIA past F1-reglement aan voor tweede seizoenshelft

Aston Martin F1 team
Aston Martin F1 team

De FIA heeft het sportief reglement van de Formule 1 aangepast, de aanpassingen gaan na de zomerpauze in en bevatten onder andere enkele verduidelijkingen.

De aanpassingen hebben betrekking op het toepassen van gridstraffen tijdens raceweekends met sprintrace. In de vorige versie van het reglement waren tijdstraffen nutteloos wanneer een rijder uitviel. Een voorbeeld daarvan is de tijdstraf voor Fernando Alonso tijdens de sprintrace in China na zijn aanrijding met Carlos Sainz. Alonso viel echter uit waardoor de tijdstraf geen gevolg had. In de toekomst zal in zo’n situatie de tijdstraf omgezet worden naar een gridstraf voor de race op zondag.

Nog een belangrijke wijziging heeft betrekking tot het veroorzaken van een rode vlag. Carlos Sainz veroorzaakte tijdens de kwalificatie voor de GP van China een rode vlag door te spinnen bij het uitkomen van de laatste bocht. Sainz kwam stil te staan maar reed na het bovenhalen van de rode vlag opnieuw weg. Velen dachten dat Sainz niet meer mocht deelnemen maar de Spanjaard keerde op eigen kracht terug naar de pitlane en nam vervolgens gewoon verder deel aan de kwalificatie.

Aston Martin diende destijds klacht in maar die klacht werd door de stewards afgewezen. In het reglement is nu verduidelijkt dat ‘een rijder wiens wagen tijdens de kwalificatie of de sprintkwalificatie in een ander gebied dan de pitstraat tot stilstand komt en daarbij fysieke assistentie krijgt mag niet verder deelnemen aan die sessie”. Voor Carlos Sainz zou dit niets veranderd hebben want hij kon wel degelijk op eigen kracht zelf verder rijden.