Stefano Domenicali: “Renault vertelt niet de echte reden van haar beslissing om te stoppen als F1-motorleverancier”

Alpine F1 team
Alpine F1 team

Volgens F1-baas Stefano Domenicali heeft Renault niet omwille van het nieuw technisch F1-reglement beslist om terug te treden als motorleverancier in de Formule 1. Daarvoor zijn er volgens Domenicali andere redenen.

Bruno Famin van het Alpine F1 team liet onlangs verstaan dat ze bij Renault liever hun project voor de ontwikkeling van een F1-motor tegen 2026 stopzetten en met Alpine motoren afnemen van een andere motorleverancier. Alleen al omwille van de financiële redenen zou dat een betere keuze zijn.

F1-baas Stefano Domenicali is het er echter niet mee eens dat ze bij Renault omwille van de nieuwe technische reglementen die beslissing genomen hebben.

“Ik denk dat de echte beslissing (van Renault) te maken heeft met iets anders, om heel open en eerlijk tegen je te zijn,” aldus Domenicali tegenover ‘Motorsport.com’. “Het heeft niet te maken met het verkeerde reglement. Het heeft te maken met een andere situatie waarin ze in een bepaalde tijdsbestek resultaten moeten leveren.”

“Ik denk dat op het moment dat het reglement werd bepaald, het nodig was ervoor te zorgen dat de autofabrikanten echt geïnteresseerd waren om toe te treden tot het kampioenschap. Ze zijn een vitaal element want zonder motor kunnen we niet rijden – daarom was het nodig om naar ze te luisteren. En het is waar dat het nieuwe reglement een compromis was vanwege de verschillende belangen van de verschillende fabrikanten. Maar ik zou zeggen, de FIA heeft haar best gedaan om ervoor te zorgen dat we iets konden vinden dat voor iedereen goed zou zijn.”

En zo lijkt Renault andermaal op korte termijn beslissingen te proberen nemen die mogelijk op de langere termijn ernstige gevolgen hebben voor het eigen team. Afwachten of Renault de juiste beslissing heeft genomen …