Mercedes: “F1-bolide voor 2025 zal ingrijpende wijzigingen bevatten”

Mercedes F1 team
Mercedes F1 team

Bij Mercedes mogen ze tijdens de voorbije vier races dan wel drie races gewonnen hebben, ze zijn op hun hoede voor het cruciale overgangsjaar 2025. De nieuwe Mercedes F1-bolide zal naar eigen zeggen ingrijpende wijzigingen hebben tegenover de huidige wagen.

Voor al de teams wordt het een moeilijke afweging om te maken: hoeveel middelen, personeel en geld wordt er geïnvesteerd in de 2025-wagen, die meestal een doorontwikkeling van de huidige wagens zal zijn, en hoeveel zal er geïnvesteerd worden in de wagen voor 2026, wanneer er nieuwe ingrijpende reglementswijzigingen ingaan.

Bij Mercedes zijn ze er zich van bewust dat er een moeilijke afweging zal gemaakt moeten worden, al willen ze op de wagen voor 2025 wel enkele ingrijpende wijzigingen doorvoeren tegenover de huidige wagen.

“We hebben nog geen beslissingen genomen over het feit of het chassis hetzelfde blijft, of de versnellingsbak hetzelfde blijft,” aldus Andrew Shovlin, trackside engineering director bij Mercedes. “De realiteit zegt dat je niet alles kan veranderen. We bevinden ons momenteel in een fase waarin we proberen te evalueren op welke manier we het meeste return krijgen voor de investeringen die we doen en dat allemaal binnen het budgetplafond.”

De Mercedes F1-bolide voor 2025 zal grotendeels een evolutie zijn van de wagen van dit seizoen maar er zullen ook heel wat grote wijzigingen zijn.

“Ik denk dat we op aerodynamisch vlak bij de meeste teams een evolutie zullen zien van wat we momenteel al bij de teams zien,” aldus Shovlin. “Er zullen ingrijpende wijzigingen zijn maar je wil de algemene architectuur van de wagen niet veranderen en vervolgens iets ernstig incasseren in de windtunnel waarvan je dan vervolgens zal moeten herstellen.”

“Ik denk niet dat veel teams zich daaraan zullen wagen.”