F1-baas Stefano Domenicali wil af van oefensessies: “Er moet tijdens een raceweekend altijd iets om voor te strijden zijn”

Red Bull Content Pool
Red Bull Content Pool

Tijdens een klassiek raceweekend zijn er maar liefst drie oefensessies en slechts twee sessies met echt inzet: de kwalificatie en de race. F1-baas Stefano Domenicali wil dat in de toekomst graag anders zien. Er moeten tijdens een raceweekend meer sessies met inzet komen.

De teams en rijders doen vaak heel wat afstellingswerk en racesimulaties tijdens de oefensessies maar voor het publiek op het circuit is daar volgens Stefano Domenicali maar weinig spektakel aan. De raceweekends met sprintformat hebben slechts één oefensessie op vrijdag, de rest van het raceweekend zijn allemaal sessies met inzet, iets dat volgens de F1-baas beter is.

“Is het een goede vorm van entertainment dat mensen op vrijdag naar het circuit komen om de wagens op het circuit te zien rijden gewoon omdat ze zich beter willen voorbereiden op de kwalificatie en de race?” vraagt Stefano Domenicali zich af. “Ik bedoel, is dat wat de mensen willen zien?”

“Mijn droom is de volgende: iedere keer wanneer de wagens het circuit op gaan moet er iets om voor te strijden zijn. Dat is de aard van het racen. Dat is de aard van de rijders, ze willen iedere keer de eerste zijn. Dat is waarom we in de toekomst naar dergelijke doelstellingen moeten streven.”

Domenicali heeft ook gereageerd op de kritiek dat er steeds meer stratencircuits op de F1-kalender staan. Met Miami en Las Vegas kwamen er de voorbije jaren opnieuw twee stratencircuits bij maar volgens Domenicali staan er niet te veel stratencircuits op de F1-kalender.

“Ik zou zeggen dat we een balans willen,” aldus de F1-baas. “We willen niet van de ene kant naar de andere kant van de schaal gaan, maar het is voor ons cruciaal om goede races te hebben. Het is zeker en vast cruciaal om historische locaties aan te doen. Maar historisch is niet alles. De historie vormt een goede basis om te investeren in de toekomst.”