Zo gaat Red Bull om met het vertrek van Adrian Newey: “Er verandert veel en tegelijkertijd ook bijna niets”

Red Bull Content Pool
Red Bull Content Pool

Al maandenlang is de Formule 1 in de ban van het aangekondigd afscheid van topontwerper Adrian Newey bij Red Bull. Is dit het begin van de terugval van Red Bull Racing of toch niet? Volgens technisch directeur Pierre Waché zorgt het vertrek tegelijkertijd voor verandering en toch ook niet.

Waché vertelt tijdens een interview met de Nederlandse tak van ‘Motorsport.com’ hoe belangrijk Adrian Newey voor het team is en hoe ze bij Red Bull het vertrek van de topontwerper proberen op te vangen. Volgens Waché was er wel degelijk een plan uitgetekend omdat ze uiteraard ook bij Red Bull beseften dat Adrian Newey ooit zou stoppen en vertrekken bij het team.

“De feedback en adviezen van Adrian waren natuurlijk enorm in ons voordeel. Net als in iedere business en net zoals in het leven moet je vooruitkijken, maar ik wil niets afdoen aan wat hij voor het team heeft gedaan en ook niet aan wat hij voor mij persoonlijk heeft betekend”, vertelt Pierre Waché tijdens het interview.

“Hij heeft enorm veel ervaring, is zeer slim en zeer succesvol. Maar we staan waar we staan. Onze dagelijkse gang van zaken is niet echt veranderd, behalve dat er niemand meer over de schouder meekijkt en zegt ‘hebben jullie hieraan gedacht of daaraan gedacht?’ Maar fundamenteel verandert het niets aan wat we doen.”

Waché wordt vervolgens gevraagd in welke mate Adrian Newey nog betrokken was bij het uittekenen van de RB20, de Red Bull F1-bolide van het huidige seizoen.

“Ik denk dat het minder was dan voorheen, al was hij natuurlijk nog wel betrokken en was hij onderdeel van het team. Maar als team tel je niet precies wie wat doet. Je werkt als groep naar een bepaald doel toe. Dat geldt voor ieder bedrijf, je zegt niet ‘hij heeft tien procent gedaan en hij heeft twintig procent gedaan’. Nee, dat is niet hoe je werkt. Iedereen heeft de intentie om een betere auto te maken en op basis van je rol en je functie binnen het bedrijf probeer je het beste te doen. Dat is hoe we werken en als één persoon er niet meer is, dan doen we het alsnog.”

Aan de organisatie van het Red Bull F1 team is volgens Waché dan ook niet veel veranderd, ook al is Adrian Newey de voorbije jaren uiteraard een belangrijk persoon geweest voor het team.

“De organisatie is op zich niet veranderd, omdat we al zo waren georganiseerd dat we zonder zijn input konden werken. Dat is in het verleden ook wel eens gebeurd, dat hij op sommige momenten minder aanwezig was dan op andere momenten. Het belangrijkste verschil is dat zijn input er nu niet meer is, maar de organisatie is op zich niet veranderd. We moeten het alleen zonder zijn input doen.”

Hoe Red Bull Racing het er vanaf 2025, en vooral in het cruciale jaar 2026, vanaf zal brengen, dat zal de toekomst moeten uitwijzen …