Uiterst zeldzame Mercedes F1-bolide wordt geveild bij Sotheby’s

Sotheby's
Sotheby's

Het Indianapolis Motor Speedway Museum verkoopt de komende maanden een aantal ongelooflijk belangrijke auto’s, waaronder een Mercedes W196R waar Stirling Moss en Juan Manuel Fangio in te bewonderen waren.

Het museum heeft een uitzonderlijke verzameling die bestaat uit meer dan alleen maar IndyCars. Toch willen ze zich in Indianapolis meer concentreren op auto’s die op de legendarische baan geracet hebben en daarom wordt de collectie een beetje uitgedund en de auto’s die door veilinghuis Sotheby’s geveild zullen worden zijn absolute topstukken.

De kers op de taart is waarschijnlijk de Mercedes-Benz W196 Streamliner uit het jaar 1954. Juan Manuel Fangio racete met de auto in de standaard open wiel-configuratie in een F1-race die niet meetelde voor het wereldkampioenschap in 1954 en in de aerodynamische setup, zoals hij onder de hamer zal gaan, ging Stirling Moss ermee aan de slag in Monza in 1955. Moss liet er de snelste ronde van de race mee optekenen maar hij moest de strijd voortijdig staken, terwijl Fangio in de zusterauto de race wist te winnen.

Sotheby’s verwacht dat de Streamliner tussen de 50 en 70 miljoen dollar zal opbrengen en dat is nog altijd veel minder dan de duurste auto ter wereld, de Mercedes-Benz 300 SLR “Ullenhaut-coupe”, die voor 143 miljoen dollar van eigenaar verwisselde. 

Andere auto’s die geveild worden zijn de Le Mans-winnende Ferrari 250 LM uit 1966, een Ford GT40 MkII en een aantal belangrijke auto’s van voor de oorlog. Sotheby’s heeft nog geen datum vrijgegeven maar de auto’s zullen later dit jaar en in de loop van volgend jaar geveild worden.