Uralkali laat beslag leggen op materiaal en wagens Haas F1-team: “Betalen of geen deelname aan GP van Italië”

Haas F1 team
Haas F1 team

Op donderdagavond stonden de politie en gerechtsdeurwaarder plots in de F1-paddock om beslag te laten leggen op heel wat materiaal en de wagens van het Haas F1 team. Het Haas F1 team zal nu een stevig bedrag moeten betalen, anders zal het niet kunnen deelnemen aan de GP van Italië in Monza.

Het Haas F1 team en Uralkali liggen al geruime tijd in conflict rond sponsorgelden die Uralkali voorafgaand aan het F1-seizoen 2022 aan het Haas F1 team had betaald. Na de inval van Rusland in Oekraïne besloot het Haas F1 team om de samenwerking met Uralkali, het bedrijf van de vader van voormalig Russisch F1-piloot Nikita Mazepin, stop te zetten.

Een Zwitserse rechter besloot dat het Haas F1 team een bedrag van zo’n 12 miljoen euro moet terugbetalen. Omdat dit aan de vooravond van de GP van Nederland nog steeds niet is gebeurd werd er besloten om bijkomende stappen te ondernemen. Uralkali besloot vervolgens om de Nederlandse rechtbank in te schakelen en een gerechtsdeurwaarder samen met de politie op pad te sturen richting de F1-paddock in Zandvoort.

Het materiaal waarop beslag werd gelegd mag Nederland niet verlaten. Wanneer de wagens Nederland niet mogen verlaten is dat uiteraard catastrofaal en zou dat waarschijnlijk betekenen dat het Haas F1 team niet kan deelnemen aan de GP van Italië in Monza.

“We zijn blij dat na het bezoek van de Nederlandse autoriteiten Haas eindelijk aandacht schenkt aan de uitspraak. Uralkali wil niets liever dan datgene waar op basis van een eerlijk juridisch proces recht op hebben ontvangen en het hoopt dat Haas snel overgaat tot actie en de situatie rechtzet. Pas dan kunnen we beiden het achter ons laten,” aldus een woordvoerder van Uralkali tegenover ‘Motorsport.com’.

Bij het Haas F1 team laten ze verstaan dat ze de arbitrage-uitspraak aanvaarden en op geen enkele manier deze betwisten. Wel is het omwille van allerlei sancties tegenover Rusland en in Rusland gevestigde personen en bedrijven moeilijk om de gelden over te maken. Om eind volgende week te kunnen deelnemen aan de GP van Italië zal er echter snel een oplossing gevonden moeten worden.