GP van Nederland: kwalificatie: Lando Norris verslaat Max Verstappen tijdens spannende strijd om de pole

McLaren F1 team
McLaren F1 team

Niet Max Verstappen maar wel Lando Norris zal op zondag de GP van Nederland van op de polepositie mogen aanvatten. Max Verstappen moest tijdens de kwalificatie genoegen nemen met de tweede tijd maar mag de race dus wel van op de eerste startrij aanvatten, naast ‘goede vriend’ Lando Norris.

Na de regen van gisteren en vanochtend kregen de rijders deze keer bij aanvang van de kwalificatie een zonnetje en droge omstandigheden voorgeschoteld. Toch werd er ook een regenkans van 40 procent voorspeld, goed de regenradar in de gaten houden dus.

Het talrijk aanwezige publiek was er uiteraard om hun ‘local hero’ richting de polepositie aan te moedigen. Max Verstappen veroverde de voorbije drie edities inderdaad de polepositie maar het zag er naar uit dat dat we een erg spannende strijd om de polepositie gingen krijgen.

De tegenstand leek vooral van McLaren en Mercedes te gaan komen. Voor Red Bull en Max Verstappen is het ondertussen al vijf races geleden dat ze nog eens wisten te winnen, wat zou er dan ook mooier zijn dan een polepositie en overwinning voor Max Verstappen tijdens zijn thuisrace op het circuit van Zandvoort?

Tijdens Q1 waren er alvast geen grote verrassingen. Daniel Ricciardo, Esteban Ocon, Valtteri Bottas, Guanyu Zhou en Logan Sargeant werden uitgeschakeld. Na zijn crash tijdens de derde oefensessie kon Sargeant zelfs niet deelnemen aan de kwalificatie.

In Q2 kregen we wel twee grote verrassingen want daarin sneuvelden Carlos Sainz en Lewis Hamilton. Max Verstappen waagde een gokje door geen tweede keer buiten te komen en flirtte daardoor eveneens met een vroegtijdige uitschakeling. Bij Mercedes-motorsportbaas Toto Wolff viel de ontgoocheling door de uitschakeling van Hamilton van zijn gezicht af te lezen.

We kregen vervolgens in Q3 een erg spannende strijd om de polepositie. Tijdens de eerste serie snelle runs reed Lando Norris een voorlopige snelste tijd. Teamgenoot Oscar Piastri volgde op iets meer dan een tiende terwijl Max Verstappen anderhalf tiende moest toegeven. Er volgde echter nog een tweede en ultieme reeks snelle runs.

Tijdens die tweede poging verbeterde Max Verstappen de rondetijd van Lando Norris, dit uiteraard tot dolle vreugde van het publiek in de tribunes. Even later was Lando Norris meer dan drie tienden sneller dan Verstappen, de McLaren-rijder verzekerde zich zo van de polepositie. Max Verstappen start de race naast Norris van op de eerste startrij. Voor het eerst sinds de terugkeer van de F1 naar Zandvoort staat Max Verstappen niet op de polepositie.