Helmut Marko: “We moeten teruggaan en het punt vinden waar we een verkeerde keuze hebben gemaakt”

Red Bull Content Pool
Red Bull Content Pool

Red Bull-adviseur Helmut Marko wil dat het team begrijpt waar het verkeerd ging met de ontwikkeling van de RB20 en wil dat de fouten rechtgezet worden.

De Oostenrijkse formatie beleefde in Monza alweer een moeilijk raceweekend met een zesde plaats voor Max Verstappen en een achtste plaats voor Sergio Perez. Het was uiteindelijk Charles Leclerc die met de zege aan de haal ging, terwijl titelrivaal Lando Norris een derde plaats wist te scoren, zij het eenendertig seconden voor Max Verstappen.

Uiteindelijk was Marko nog tevreden met de overwinning van Ferrari: “Ten eerste zijn we blij dat Ferrari heeft gewonnen met een gewaagde maar uiteindelijk succesvolle strategie,” vertelde Marko aan ORF.  “We zijn ook blij met de sportieve houding van McLaren. Dat kon je zien in de eerste ronde en dat ze later niet van plaats wisselden.”

“Met andere woorden, onze wanprestatie was niet zo opvallend. Het had erger gekund, maar het gat is ongeveer hetzelfde als in Zandvoort.”

In de openingsronde werd Lando Norris verschalkt door zijn teamgenoot Oscar Piastri en Marko denkt dat dit Norris heeft voorkomen om er meteen vandoor te gaan. Ondanks het feit dat McLaren er niet in geslaagd is om er het maximum uit te halen erkent hij wel dat Red Bull met een probleem zit. 

“Als Lando toen vanaf de start had geleid, was het gat 40 seconden geweest,” voegde Marko eraan toe. “Nu was het 38 seconden.”

“We weten dat we grote problemen hebben en dit helpt niet. We moeten teruggaan en het punt vinden waar we een verkeerde keuze hebben gemaakt, zodat we de balans in de auto kunnen herstellen. En dan ziet het er hopelijk weer beter uit.”

Ferrari verraste vriend en vijand door de race te winnen met slechts één pitstop en Helmut Marko laat weten dat deze strategie voor Red Bull nooit gewerkt zou hebben. 

“Natuurlijk hebben we ernaar gekeken maar onze bandenslijtage was veel te hoog. Dat hadden we nooit kunnen doen,” gaf Marko toe.