Oscar Piastri: “Lance Stroll reed alsof het zijn eerste kartrace was!”

Aston Martin F1 team
Aston Martin F1 team

Oscar Piastri laat weten dat hij achter de gedubbelde Lance Stroll veel tijd verloren heeft in zijn inhaalrace op Charles Leclerc.

De McLaren-rijder haalde uit naar Lance Stroll nadat hij veel tijd verloor achter de gedubbelde Canadees. Na zijn tweede pitstop kwam Piastri Stroll tegen in zijn inhaalrace op Charles Leclerc, die met 1 pitstop de race probeerde vol te maken.

Nadat hij al een tweetal seconden verloor bij het passeren van Carlos Sainz kwam Piastri in ronde 49 Stroll op zijn weg tegen en verloor hij nog meer tijd, om uiteindelijk op 2,6 seconden te stranden van de uiteindelijke winnaar, Charles Leclerc.

“Ik vroeg meteen welk tempo ik moest rijden om Charles te pakken”, zei Piastri over zijn laatste stint. “En het tempo dat ik nodig had, was eigenlijk wat ik de eerste paar ronden deed. En op dat moment was ik behoorlijk optimistisch.”

“Weet je, ik verloor behoorlijk wat tijd achter Carlos. Stroll reed alsof het zijn eerste kartrace was en ik weet niet wat er door zijn hoofd ging toen hij de blauwe vlag zag. Dat kostte weer een seconde.

“Ik had die stint perfect nodig om die race te winnen. En weet je, die kleine dingen hebben ons uiteindelijk een beetje de kans gekost. Het zou hoe dan ook een kleine kans zijn geweest, maar het scheelde niet veel of het was gelukt.”

“Ik ging tot het uiterste om het te proberen. Sneller dan dat had ik niet gekund. Dus ja, ik kwam net iets te kort.”

Onboardbeelden tonen dat Stroll Piastri voorbij liet gaan nadat hij de blauwe vlag kreeg maar hij bleef aan de buitenkant bij het aansnijden van Variante Ascari, waardoor de McLaren-rijder aan de binnenkant moest remmen en niet op de ideale lijn kon blijven.

Al bij al heeft Piastri niet veel aan te merken op het verloop van de race, ook niet op strategisch vlak. De Australiër benadrukt dat enkel trager rijden niet genoeg zou zijn om de race te beëindigen met 1 pitstop. 

“Als de informatie die ik via de radio heb gekregen klopt, dan was het niet echt een kwestie van langzamer rijden,” voegde hij eraan toe. “Het was gewoon een kwestie van de graining volgen en er doorheen komen.”

“Gezien het feit dat je in de praktijk niet op het rempedaal kon trappen omdat je linksvoor in een muntstuk van 50 cent veranderde, leek het me erg riskant om dat te doen. Achteraf gezien was het natuurlijk het juiste, maar iedereen is een stuk slimmer als de geblokte vlag valt.”