“Mclaren laat door slechte beslissingen te veel wk-punten liggen”

McLaren F1 team
McLaren F1 team

Na de GP van Italië zal er ongetwijfeld een stevige debriefing gevolgd hebben want een bijna zekere overwinning werd uit handen gegeven en ook over het niet wisselen van de rijders zal een stevig woordje gezegd zijn. Volgens voormalig F1-mecanicien Marc Priestley laten ze bij Mclaren door besluiteloosheid en slechte beslissing te veel wk-punten liggen.

“Als McLaren zijn kan je naar twee specifieke momenten kijken. Je hebt de eerste ronde en dat komt neer op het geven van zeer duidelijke instructies aan de rijders. En dan heb je ook tegen het einde van de race, ze hadden de rijders van positie kunnen laten wisselen,” aldus Priestley. “Ze hadden allebei nog steeds tweede en derde gefinisht maar Lando als tweede en Oscar als derde, er zou niets fout geweest zijn met dat te doen.”

Ook eerder al tijdens het seizoen, tijdens de GP van Hongarije werden de posities gewisseld. Oscar Piastri leek tijdens de GP van Hongarije op weg naar zijn eerste overwinning maar na een strategische ingreep bij de pitstops kwam Lando Norris aan de leiding te liggen. Norris kreeg van McLaren de opdracht zijn positie terug te geven maar wachtte daar erg lang mee.

Toch kan je jezelf de vraag stellen of die wissel nodig was. Mocht Lando Norris toen gewonnen hebben dan zou hij momenteel in het rijderskampioenschap nog dichter bij Max Verstappen staan. Volgens Priestley moet McLaren dan ook betere beslissingen nemen in de strijd om beide kampioenschappen.

“Mochten ze gekozen hebben om de focus op Norris te leggen dan zou hij in Monza nog drie punten extra genaderd hebben op Max Verstappen. Ze hebben eerder tijdens het seizoen al zeven punten laten liggen toen er in Hongarije discussie was over wisselen van positie. Ondertussen is dat al een aanzienlijk aantal punten dat begint op te tellen dat ze verloren zijn en dat ze door besluiteloosheid en slechte beslissingen hebben laten liggen.”