Franco Colapinto zorgt voor een ‘Max Verstappen-effect’ in Argentinië: “Je ziet daar gekke dingen!”

Williams F1 team
Williams F1 team

Voor het eerst sinds 2001, toen Gastón Mazzacane in de F1 reed, heeft Argentinië opnieuw een F1-piloot. Franco Colapinto brengt Argentinië in vervoering doordat hij bij Williams mag invallen voor Logan Sargeant, er is zelfs sprake van een soort ‘Max Verstappen-effect’.

Williams ging op zoek naar een vervanger voor Logan Sargeant en die vonden ze niet in de persoon van Mick Schumacher of William Lawson, maar wel in eigen rang. Daarvoor kan volgens Sander Dorsman, voormalig teambaas bij MP Motorsport, alleen maar respect zijn. Colapinto reed lange tijd voor het Nederlandse MP Motorsport. In Formule Renault, FRECA, Formule 3 en tot voor kort dus ook in de Formule 2

“Ik denk dat Williams heeft gedaan wat elk Formule 1-team zou moeten doen: In dit soort situaties een talent uit je eigen Academy de kans geven,” vertelt Sander Dorsman tegenover ‘GPblog’.

Argentinië was al in vervoering toen Colapinto van de F3 naar de F2 ging maar toen zijn promotie naar de Formule 1 werd aangekondigd ging het autosportgek Argentinië helemaal uit zijn dak.

“Bij ons al merkte je dat zijn achterban gigantisch is. Toen hij door ons werd aangekondigd van F3 naar F2, dat was al niet normaal. Hij was toen in Argentinië en ik kreeg filmpjes, dat de hele straat vol stond met juichende fans en hij stond als een soort paus op het balkon. Nu is het in Argentinië helemaal ontploft. Dit land is druk op zoek naar een Formule 1-held. Dat is iets waar ze naar hunkerden en wat Franco ze brengt. Ze halen veel energie uit dit, zoals Messi in het voetbal doet. Hij kan daar niet over straat,” aldus Dorsman, die vervolgens de vergelijking maakt met Max Verstappen in Nederland.

“De sport was niet super populair in ons land, maar sinds Max Verstappen is het hele land autosport minded. Datzelfde is bij Franco. Super leuk om dat te zien; nieuwe mensen die passie krijgen voor de sport. Wel mooi wat zo’n jong mannetje teweeg kan brengen.”

Ook op het circuit van Monza waren de Argentijnse fans voor hun ‘nieuwe held’ aan te moedigen en te steunen, dat blijkt uit onderstaande beelden.