Lewis Hamilton stelt zich vragen bij kwalificatiesnelheid concurrentie: “Hoe doen ze dat?”

Mercedes F1 team
Mercedes F1 team

Zevenvoudig wereldkampioen Lewis Hamilton heeft zich opnieuw erg kritisch uitgelaten over de stap vooruit die de concurrenten van Mercedes van vrijdag op zaterdag kunnen zetten in verhouding met wat ze zelf bij Mercedes verwezenlijken.

Ook in Azerbeidzjan werd Mercedes opnieuw geconfronteerd met het feit dat ze op vrijdag relatief competitief waren terwijl ze dat op zaterdag plots een heel stuk minder zijn. Regelmatig dit seizoen begon Mercedes op vrijdag competitief aan het raceweekend om vervolgens op zaterdag heel wat minder competitief te zijn.

Mercedes lijkt op zaterdag figuurlijk een stap achteruit te zetten terwijl de concurrentie een stap vooruit zet. Ook in de straten van Baku lijkt dat opnieuw het geval te zijn want tijdens de kwalificatie geraakte Lewis Hamilton niet verder dan de zevende tijd, dit terwijl er op vrijdag sprake was van een veel betere competitiviteit.

“Iedere zaterdag is het hetzelfde, ik ben niet echt verrast,” zei een gefrustreerde en ontgoochelde Lewis Hamilton. “Tijdens de eerste en tweede oefensessie voelde de wagen geweldig en het zat echt goed, vanaf de eerste ronde deden we vooraan mee.”

“Soms vraag je je op zaterdag af of de anderen op vrijdag tijdens de eerste en tweede oefensessie met een zwaardere wagen reden.”

Na een tweede en derde tijd in de eerste en tweede oefensessie op vrijdag volgde er op zaterdag tijdens de derde oefensessie slechts een tiende tijd. Tijdens de kwalificatie ging het iets beter maar nog steeds een stuk minder goed dan wat Hamilton en Mercedes op vrijdag lieten zien.

“Zoals ik zei, ik had op vrijdag een geweldig gevoel, maar van zodra de zaterdag begon, ik had amper iets aan de wagen veranderd omdat ik niets wou verstoren, werkten de banden niet goed.”

“Heel de dag functioneerden ze niet goed. Dat laatste rondje, de laatste sector, dan begonnen de banden eindelijk te functioneren maar dan was het eigenlijk al voorbij.”