Lando Norris tipte de FIA over ‘inhalen door Max Verstappen tijdens VSC’

McLaren F1 team
McLaren F1 team

Na afloop van de GP van Azerbeidzjan begonnen de stewards een onderzoek naar Max Verstappen en verschillende andere rijders voor het ‘inhalen onder virtuele safety car’. WK-rivaal Lando Norris zou hoogstpersoonlijk zijn team, en zo dus ook de FIA, getipt hebben over ‘ongeoorloofde inhaalmanoeuvres’ door Max Verstappen.

Het was in de voorlaatste ronde dat de virtuele safety car werd opgelegd omdat er een zware crash had plaatsgevonden tussen Sergio Perez en Carlos Sainz. De race werd vervolgens uitgereden onder virtuele safety car-omstandigheden. Verstappen kwam pas na Lando Norris over de finish en Norris hield naar eigen zeggen na de finishlijn de zogenaamde ‘virtuele safety car-snelheid’ aan.

Norris bleef achter George Russell rijden maar Max Verstappen naderde op Norris en Russell en haalde vervolgens in bocht 18 en 19 beide wagens in. Lando Norris meldde daarop onmiddellijk aan zijn race-engineer Will Joseph dat Verstappen wagens aan het inhalen was.

“Max is iedereen aan het inhalen,” aldus Norris over de boordradio. “Het is nog steeds een VSC, toch? Ik weet niet of het er nog toe doet of niet, maar het is nog steeds VSC.”

Daarop reed Max Verstappen voor George Russell en Lando Norris de pitlane in, beide heren bleven mooi op hun positie rijden, in tegenstelling dus tot Verstappen. Lando Norris stelde zich vervolgens vragen bij het manoeuvre van Verstappen en of het wel legaal was om te doen.

“Ik had ‘VSC’ op mijn display en dat met gele lichtjes, gelijkaardig aan wat ik gisteren tijdens de kwalificatie te zien kreeg,” aldus Norris. “Uiteraard was er een crash, er waren de dokters die op de baan gingen, zo’n dingen, normaal betekent dit dat je niet mag inhalen.”

“Maar er werd ingehaald. Dus dat stelde ik gewoon in vraag, ik stelde de vraag aan het team, omdat ik niet dacht dat het mocht, maar misschien ben ik mis.”

Verstappen zelf beweerde alvast het tegendeel en zei dat hij tijdens de virtuele safety car-periode niemand had ingehaald.

“Ik heb niet ingehaald onder virtuele safety car,” aldus Verstappen tegenover ‘Sky Sports F1’. “We reden over de finish, de race zat erop, er zijn heel wat voorbeelden uit het verleden, dit jaar ook, waarbij hetzelfde is gebeurd. Ik ben dan ook wat verrast hierdoor.”