FIA-voorzitter wil het taalgebruik in radioboodschappen aan banden leggen: “F1-piloten zijn geen rappers”

F1 - Twitter
F1 - Twitter

Mohammed Ben Sulayem geeft toe dat de FIA bekijkt hoe ze het taalgebruik van de rijders aan banden kan leggen omdat er veel grof taalgebruik te horen is in de radioboodschappen.

De boodschappen over de boordradio tussen rijders en hun race-engineer worden dikwijls uitgezonden tijdens de verschillende sessies van een raceweekend. Soms is er radioverkeer in het heetst van de strijd en als de emoties hoog oplaaien, vallen er al eens stevige woorden, dan worden veel woorden weggepiept.

Ondanks het wegpiepen van de het grof taalgebruik vindt Ben Sulayem dat er nog meer gedaan kan worden want “F1-piloten zijn geen rappers,” aldus de FIA-voorzitter.

“Ik bedoel, we moeten onderscheid maken tussen onze sport en rapmuziek,” vertelde Ben Sulayem aan ‘Autosport.’ “We zijn geen rappers, weet je. Hoeveel keer per minuut zeggen ze het F-woord? Daar zijn wij niet bij. Dat zijn zij en wij zijn wij.”

Als een ex-rallyrijder begrijpt Ben Sulayem heus wel dat de emoties hoog kunnen oplaaien maar hij benadrukt dat rijders in het achterhoofd moeten houden dat ze een voorbeeldfunctie hebben.

“Ik weet het, ik was chauffeur,” zei hij. “In het heetst van de strijd, als je denkt dat je boos bent omdat een andere rijder naar je toe kwam en je onder druk zette.”

“Als ik vroeger in het stof reed en er gebeurde zoiets, raakte ik overstuur. Maar we moeten ook voorzichtig zijn met ons gedrag. We moeten verantwoordelijke mensen zijn.”

“En nu met de technologie gaat alles live en wordt alles opgenomen. Uiteindelijk moeten we dat bestuderen om te bekijken: minimaliseren we wat er publiekelijk wordt gezegd?”

“Want stel je voor dat je met je kinderen naar de race zit te kijken en iemand zegt allemaal schunnige taal. Ik bedoel, wat zouden je kinderen of kleinkinderen zeggen? Wat zou je ze leren als dat jouw sport is?”