Officieel: Renault stopt als F1-motorleverancier

Alpine F1 team
Alpine F1 team

Het nieuws hing al enige tijd in de lucht maar nu is het ook officieel: Renault stopt eind 2025 met de productie van F1-motoren. Het maakt dus niet de overstap naar de nieuwe generatie F1-motoren in 2026 en haar dochtermerk Alpine zal vanaf 2026 ergens anders F1-motoren moeten afnemen.

Renault stopt de ontwikkeling van de 2026-motor omdat de kosten voor het project te hoog oplopen en het met haar automerk geld nodig heeft voor andere belangrijke ontwikkelingen. Door de ontwikkeling van een F1-motor te stoppen kan Renault veel geld besparen. In een persbericht laat Alpine weten dat de fabriek in Viry-Châtillon verder door het leven zal gaan als een nieuwe ‘high-tech engineering centrum’.

Renault was ruim vijftig jaar als motorleverancier actief in de Formule 1. Vooral tijdens de jaren negentig leverde dat samen met het Williams F1 team heel wat successen op. Daarnaast waren er uiteraard ook de twee wereldtitels met Fernando Alonso en het eigen Renault F1 team in 2005 en 2006.

Ook legendarische teams zoals Lotus, Benetton, Ligier, Red Bull en McLaren reden met Renault-motoren. Als motorleverancier behaalde Renault twaalf wereldtitels bij de constructeurs en elf wereldtitels bij de rijders.