“Wanneer Lando Norris de F1-titel misloopt dan ligt de schuld bij McLaren”

McLaren F1 team
McLaren F1 team

Jacques Villeneuve vindt dat als Lando Norris er niet in slaagt om de wereldtitel te veroveren, de schuld bij McLaren ligt en niet bij de rijder zelf.

Lando Norris telt op dit moment 52 punten minder dan Max Verstappen in de jacht op de wereldtitel, met nog 180 punten te scoren in de zes resterende races, waaronder drie sprint races.

Hoewel hij met zijn overwinning in Singapore weer wat korter bij sluipt, blijft Max Verstappen nog altijd relatief comfortabel aan de leiding in de tussenstand van het wereldkampioenschap. Als de regerende wereldkampioen erin slaagt om telkens tweede te eindigen, is dat genoeg om zijn titel te verlengen. 

Lando Norris laat zien dat hij constant kan presteren en snel is, maar volgens Jacques Villeneuve laat zijn team geregeld steken vallen op tactisch vlak en dat zou ze aan het einde van het seizoen nog wel eens zuur kunnen opbreken.

“Als Lando geen kampioen wordt, is dat de schuld van McLaren, niet van hem”, zei Villeneuve in een interview met het Spaanse Marca. “McLaren heeft er een zootje van gemaakt en het is nu te laat.”

De wereldkampioen van 1997 haalt verschillende voorbeelden aan van strategische blunders die Norris potentieel de wereldtitel kunnen kosten aan het einde van de rit. Tijdens de GP van Hongarije vroeg het team hem om zijn teamgenoot Piastri te laten passeren en dat vond Villeneuve een teken van zwakte.

“Het begon in Hongarije, ze hebben echt hun zwakheid getoond door Norris geen voorrang te geven boven Piastri,” legde Villeneuve uit.

“We weten niet wat er in Oscars contract staat, maar Mark Webber, zijn manager, is een slimme vent. Mark zat altijd aan de verkeerde kant van het spectrum bij Red Bull, zelfs toen hij Sebastian Vettel versloeg. Ik weet zeker dat hij de geschiedenis voor Oscar niet zal laten herhalen.”

Volgens Villeneuve is het dankzij het feit dat McLaren er niet in slaagt beslissende keuzes te maken dat Verstappen momenteel nog relatief comfortabel aan de leiding van het kampioenschap staat.

“Max heeft zijn aanpak veranderd. Hij probeert geen races te winnen, maar gewoon punten te verzamelen”, aldus de Canadees.

“Dat toont volwassenheid. Het kampioenschap is belangrijker dan het winnen van individuele races. Hij weet dat McLaren niet de moeilijke beslissingen neemt die het zou moeten nemen en dat zal in zijn voordeel werken.”

Hij wijst ook naar de GP van Italië als voorbeeld van een gemiste kans voor Norris: “Als je naar Monza kijkt, had het een een-tweetje voor McLaren moeten zijn. Ze verloren punten als team en dat had nooit mogen gebeuren. Norris is degene die vecht voor het rijderskampioenschap.” 

Maar ondanks al die fouten gelooft Villeneuve nog dat Norris een echte bedreiging is voor Verstappen.

“Max beseft dat hij een bedreiging is. Ze hebben een paar echte gevechten gehad, wat goed is, en ik denk dat hij hem nu als een echte concurrent ziet,” zei Villeneuve.

McLaren hoopt dat een aantal updates in Austin Lando Norris in staat zullen stellen om vol voor het kampioenschap te gaan en het maximale te halen uit de resterende races. Jacques Villeneuve blijft sceptisch.

“Lando moet nog een beetje meer zijn best doen om meer competitief te zijn, maar het wordt een leuke afsluiting van het seizoen,” concludeerde Villeneuve. “Het zal erg close worden tussen Max en Lando.”