FIA-steward verdedigt taakstraf voor Max Verstappen: “Het leek ons beter voor hem”

Red Bull Content Pool
Red Bull Content Pool

FIA-steward Johnny Herbert heeft de beslissing om Max Verstappen een taakstraf te geven verdedigd. Verstappen kreeg de taakstraf omdat hij ‘ongepast taalgebruik’ hanteerde tijdens de persconferentie van de FIA in Singapore.

Op de beslissing om de drievoudig wereldkampioen een taakstraf te geven voor zijn taalgebruik tijdens de persconferentie van de FIA kwam erg veel kritiek. Verstappen op zijn beurt weigerde zo goed als mogelijk vragen te beantwoorden tijdens de daaropvolgende persconferentie waarop hij aanwezig moest zijn maar gaf wel zijn ongezouten mening tijdens een ‘eigen persmomentje’ na de officiële persconferentie.

Voormalig F1-piloot Johnny Herbert was één van de stewards die mee besliste over de taakstraf voor Max Verstappen en hij verdedigt de beslissing om Verstappen voor een inbreuk op de zogenaamde ‘International Sporting Code’ van de FIA voor het vloeken tijdens de persconferentie op donderdag een taakstraf op te leggen.

“Tijdens de persconferentie in Singapore heeft Max het F-woord gebruikt over zijn wagen. De persconferentie wordt wereldwijd uitgezonden. Er wordt meer dan ooit gevloekt. Een persconferentie is niet de plaats om zoiets te doen,” aldus Herbert tegenover ‘Casino Hawks’.

“Sommige journalisten zeggen dat de sport robots van de rijders probeert te maken. Dat is niet zo. Je vraagt gewoon dat men niet begint te schelden, wat volgens mij correct is. De meeste rijders schelden niet.”

“Het is nadien allemaal opgeblazen omdat hij naar de persconferentie is gegaan en antwoorden begon te geven waarbij hij slechts één woord gebruikte en vervolgens zijn eigen persconferentie buiten in de paddock gaf.”

“Dat toont wat voor een rebel Max is. Ik hou daarvan, dat maakt zijn persoonlijkheid bij Max, hij heeft een uitgesproken karakter.”

“Maar er is het tijdstip en de plaats. Persoonlijk vind ik dat er te veel gescholden wordt. Ik wil niet dat mijn kleinkind van vijf jaar oud naar zo’n taalgebruik moet luisteren.”

Herbert vertelt ook wat meer over hoe het gesprek tussen de stewards en Verstappen verliep.

“Het incident werd doorverwezen naar de stewards,’ aldus Herbert. “We hadden gedurende 20-30 minuten een goed gesprek met hem, dat te midden een moeilijke situatie.”

“Je zag aan zijn gezicht dat hij zich er kwaad over maakte. Maar toen hij wegging leek hij al wat rustiger te zijn. Hij gaf ons als stewards de schuld niet.”

“Als stewards moeten wij de tools hanteren om de rijders te straffen. We zijn er om de regels toe te passen en samen een beslissing te nemen.”

“We konden hem een boete geven, maar we hadden het gevoel dat het beter zou zijn om hem iets sociaal verantwoordelijk te laten doen. Het is aan Max en de FIA om te bepalen wat dat is.”