“Die overwinning van Carlos Sainz heeft Charles Leclerc pijn gedaan”

Ferrari

Volgens Ferrari senior performance engineer Jock Clear heeft één specifieke overwinning van Carlos Sainz er bij Charles Leclerc stevig ‘ingehakt’ en de Monegask ‘pijn gedaan’.

Met Carlos Sainz als teamgenoot heeft Charles Leclerc een erg sterke teamgenoot. Beide rijders hebben elkaar de voorbije seizoenen vooruit gepusht, soms kwam het daarbij zelfs tot conflicterende belangen tijdens een race. Maar er waren ook momenten zoals de GP van Singapore die Carlos Sainz op dominante wijze wist te winnen, een overwinning die volgens senior performance engineer Jock Clear hard aankwam bij Charles Leclerc.

Clear blikte tijdens een aflevering van de ‘F1 Nation podcast’ terug op het bewuste raceweekend waarin Carlos Sainz een einde bracht aan een indrukwekkende zegereeks van veertien overwinningen op rij die Red Bull toen behaalde.

“Ik denk dat hij zeer goed heeft gereageerd op een zeer sterke teamgenoot,” aldus Clear over Charles Leclerc. “We hebben lang gepraat over de kwaliteiten van Carlos en het feit is dat Carlos waarschijnlijk niet die scherpe snelheid heeft die Charles tijdens de kwalificaties kan tonen maar kijk naar wat vorig jaar in Singapore is gebeurd en hoe fel dat bij Charles is binnengekomen.”

Charles Leclerc was toen de grote favoriet voor de overwinning, Leclerc startte ook van op de pole maar het was Carlos Sainz die uiteindelijk zegevierde. De overwinning van Sainz had volgens Clear een enorm psychologisch effect op Charles Leclerc.

“Dat was een race die Charles inging als favoriet voor de overwinning,” aldus Clear. “Hij heeft dan vaak erg veel zelfvertrouwen.”

“En om dan Carlos te zien winnen, dat deed echt pijn. Ik denk dat zoiets hem deed focussen op: ‘Oké, ik moet het echt op zondag zien af te maken’.”

“Dat wil niet zeggen dat hij dat nooit heeft gedaan, maar het betekent dat het je focus een beetje doet aanpassen, je stapt wat af van, ‘Oké, we moeten gewoon de beste kwalificatiewagen en het beste kwalificatierondje rijden, en dan gebeurt het wel allemaal op zondag’.”

“Je ziet nu dat Charles een betere racepiloot is, ook onze wagen is meer een wagen voor de race, we zijn meer een raceteam.”