FIA grijpt in nadat team verdacht wordt van ‘aanpassen rijhoogte F1-bolide’

Red Bull Content Pool

Er is opnieuw commotie ontstaan rond het benutten van een ‘achterpoortje’ in het reglement en het opzoeken van wat al dan niet toelaatbaar is. In de aanloop naar de GP van de USA ziet de FIA zich daarom genoodzaakt om onmiddellijk maatregelen te nemen.

Het Britse ‘Autosport’ bericht dat er de voorbije weken gesprekken hebben plaatsgevonden tussen de FIA en verschillende teams, dit nadat een team op een slimme manier tussen de kwalificatie en de race de rijhoogte van haar F1-bolide zou aangepast hebben. Uiteraard gelden er tussen de kwalificatie en de race zogenaamde parc fermé-condities zodat er normaal niets aan de wagens wordt gewijzigd en daarom ziet de FIA zich genoodzaakt om te reageren.

Het bewuste team, dat volgens de laatste geruchten Red Bull is, zou vanuit de cockpit van de wagen de instellingen gewijzigd hebben waardoor de zogenaamde ‘front bib’, ook wel ‘T-tray’ aan de voorkant van de wagen aangepast hebben. Daarmee zou de rijhoogte van de wagen aangepast zijn en dat levert een groot voordeel op.

Opmerkelijk genoeg zou de FIA geen volledig sluitend bewijs hebben van de aanpassingen die tussen de kwalificatie en de race plaatsgevonden zouden hebben. De FIA reageert echter door de procedures voor de controles aan te scherpen.

“Iedere aanpassing aan de speling van de ‘front bib’ tijdens parc fermé-omstandigheden is volgens de reglementen strikt verboden,” zo laat een woordvoerder van de FIA weten. “Ook al hebben we geen enkele aanwijzing ontvangen dat een team dergelijk systeem gebruikt, de FIA blijft waakzaam in onze voortdurende inspanningen om het toezicht op de sport te verbeteren.”

“Daarom hebben we procedurele aanpassingen doorgevoerd om ervoor te zorgen dat de speling aan de voorkant niet gemakkelijk kan worden aangepast. Soms kan dit betekenen dat er een zegel aangebracht moet worden om er zeker van te zijn dat de regels worden nageleefd.”