Oscar Piastri: “Zo’n systeem om de rijhoogte aan te passen is illegaal!”

McLaren F1 team

McLaren-rijder Oscar Piastri windt er geen doekjes om, volgens de Australiër is het hanteren van een systeem om de rijhoogte van de wagen aan te passen overduidelijk illegaal.

In de aanloop naar de GP van de USA raakte bekend dat de FIA met onmiddellijke ingang maatregelen neemt nadat er het vermoeden was dat een team over een systeem beschikte waarmee tussen de kwalificatie en de race de rijhoogte van de wagen kon aanpassen. Volgens Oscar Piastri worden in de Formule 1 steeds grenzen verlegd maar moet het wel fair gespeeld worden.

“We verleggen de grenzen van de technische regels,” reageerde Piastri. “Iedereen in de F1 doet dat, dat maakt ook de F1.”

“Maar van wat ik heb gehoord en wat mij is gezegd, dit is duidelijk niet de grenzen verleggen: dit is de regels overtreden!”

“Ik weet niet op welke wagen het zit, of dat het op één van de wagens zit, maar er zijn duidelijk berichten over. Maar als het iets is dat wordt gebruikt dan is dat duidelijk niet de grenzen verleggen. Het is iets dat van de grijze zone naar de zwarte zone.”

Piastri maakte de vergelijking met de controverse waarin McLaren terecht was gekomen toen het na de GP van Azerbeidzjan verdacht werd van een illegale achtervleugel met een soort ‘mini-DRS’.

“Wanneer er een verschil is in performance dan zullen er zeker en vast vragen rijzen,” reageert Piastri.” Indien niet … wel, geen idee dan.”

“Onze mini-DRS was legaal. Ook al moesten we enkele aanpassingen doen, het is geen revolutie voor de wagen. We zullen zien of er enige impact is.”