GP van de USA: Max Verstappen verovert tijdens spannende strijd de polepositie voor de sprintrace

Red Bull Content Pool

Max Verstappen heeft op het Circuit of The Americas de polepositie voor de sprintrace van de GP van de USA veroverd. Verstappen was tijdens een erg spannende strijd slechts een handvol duizendsten sneller dan George Russell.

Tijdens het raceweekend in Austin wordt er voor de GP van de USA een zogenaamd ‘sprintformat’ gehanteerd. Na slechts één oefensessie moesten de rijders meteen vol aan de bak tijdens de sprintkwalificatie, de kwalificatie voor de sprintrace die op zaterdag plaatsvindt. In tegenstelling tot de normale kwalificatie zijn de kwalificatiegedeeltes ingekort en moet er met een verplicht opgelegde bandencompound gekwalificeerd worden.

In SQ1 moest er verplicht op de medium band gekwalificeerd worden. Charles Leclerc reed de snelste tijd maar de grootste verrassing was dat Oscar Piastri werd uitgeschakeld nadat hij in zijn McLaren F1-bolide de baanlimieten niet had gerespecteerd en zijn persoonlijk snelste ronde geschrapt werd. Een opdoffer voor McLaren en Piastri maar gelukkig voor de sprintrace en niet voor de race op zondag.

Slechts tien minuten tijd voor de rijders tijdens SQ2 en het was dan ook meteen van bij het begin van SQ2 druk op het Circuit of the Americas.

Uiteindelijk was Carlos Sainz in SQ2 de snelste in de Ferrari, gevolgd door Max Verstappen en Lewis Hamilton. Drie verschillende wagens binnen een tiende van een seconde, het beloofde dan ook een erg spannende strijd om de polepositie voor de sprintrace te worden. Sergio Perez geraakte in de Red Bull niet verder dan de elfde tijd en daarmee was de Mexicaan dus uitgeschakeld.

In SQ3, wanneer er om de polepositie voor de sprintrace werd gestreden, zagen we beide Mercedes-rijders vroeg een rondetijd rijden. George Russell reed een voorlopig snelste tijd en op die rondetijd beten al de rijders hun tanden stuk.

Max Verstappen slaagde er uiteindelijk toch in om 0,012 seconde sneller te zijn dan George Russell en daarmee leken de updates op de Red Bull F1-bolide dus goed te werken. Max Verstappen dus op de polepositie tijdens de sprintrace met naast hem George Russell op de eerste startrij. WK-rivaal Lando Norris moest tevreden zijn met de vierde tijd.