Commotie in F1-paddock: Mercedes deed privé-test voor Pirelli in Barcelona

Er is opschudding ontstaan in de F1-paddock nadat in Monaco bekend raakte dat Mercedes en Pirelli een privé-test gedaan hebben op het Circuit de Catalunya.
image
Pirelli heeft reeds meermaals te kennen gegeven dat het te weinig kan testen met haar banden, zeker met een wagen die recent genoeg is om voldoende betrouwbare data te verzamelen. Tijdens de tests wordt er meestal gereden met een wagen van enkele jaren oud, en de teams zelf zorgen uiteraard tijdens de raceweekends voor bijkomende feedback over de huidige banden.

Maar dat is duidelijk onvoldoende voor Pirelli, zeker na de hevige kritiek die de Italiaanse bandenfabrikant kreeg. Er is dan ook de voorbije weken een ganse polemiek over de banden die momenteel gebruikt worden en in welke mate die moeten worden aangepast.

Nu blijkt dat Pirelli en Mercedes een driedaagse test hebben gehouden na de GP van Spanje. De test zou bovendien hebben plaatsgevonden met de huidige wagen van Mercedes.

Wetende dat de teams tijdens het seizoen niet mogen testen is er uiteraard heel wat commotie in de F1-paddock over deze test. Red Bull zou samen met heel wat andere teams in deze test een inbreuk zien op artikel 22.4 van het reglement. Dat artikel bepaalt dat de teams in de periode van tien dagen voorafgaand aan de start van het seizoen tot en met 31 december van datzelfde jaar geen F1-tests mogen uitvoeren. Er zijn slechts twee uitzonderingen hierop: de young driver tests en een rechtelijntest.

“Ik kan begrijpen dat Pirelli haar banden wil testen, aangezien ze overduidelijk problemen met hun banden hebben. Wat echter teleurstellend is, is dat ze dat niet doen op een transparante manier,” zei Christian Horner tegenover Autosport. “Een driedaagse test heeft plaatsgevonden met een huidige wagen op banden die de volgende race gebruikt gaan worden. Hoe je het ook wil noemen, dat is testen.”

De driedaagse test zou dus hebben plaatsgevonden op het Circuit de Catalunya en zowel Nico Rosberg als Lewis Hamilton zouden achter het stuur zijn gekropen. De andere teams vinden dat er duidelijk een inbreuk is gepleegd op het regelement. Pirelli mag testen, maar deed dat in het verleden bijvoorbeeld met een Renault F1-bolide van enkele jaren geleden. Het probleem is dat er momenteel veel meer downforce is, waardoor de banden, die dit seizoen ook zachter zijn dan vorig seizoen, sneller slijten.

Volgens Mercedes deed het eerst navraag bij de FIA en is het er dan ook van overtuigd dat de test volledig legaal is.
a:0:{}
Hoofditem op frontpagina
a:1:{s:9:”file_name”;s:29:”pirelli_mercedes_headline.jpg”;}
Er is opschudding ontstaan in de F1-paddock nadat in Monaco bekend raakte dat Mercedes en Pirelli een privé-test gedaan hebben op het Circuit de Catalunya.