“Michael Schumacher kan nog steeds niet praten maar herkent zijn familie”

De revalidatie van Michael Schumacher gaat traag. Een jaar na zijn ski-ongeluk kan de Duitser blijkbaar nog steeds niet praten.
image
Morgen is het een jaar geleden dat Michael Schumacher een zwaar ski-ongeluk had in het Franse ski-oord Méribel. De Duitser lag lange tijd in een coma en vocht wekenlang voor zijn leven.

Ondertussen is de Duitse F1-legende overgebracht naar zijn huis, waar hij nog steeds bezig is met een zware revalidatie. Dat die revalidatie erg traag en moeilijk verloopt blijkt uit een interview dat Philippe Streiff gaf aan Le Parisien.

“Michael Schumacher begint zijn familieleden te herkennen maar hij kan nog steeds niet praten en heeft ook grote problemen met zijn geheugen,” dat zegt Philippe Streiff, een voormalig Frans F1-piloot in een interview met Le Parisien.

Philippe Streiff zit zelf in een rolstoel nadat hij tijdens een testrit in 1989 crashte met een F1-bolide. Streiff is naar eigen zeggen een goede vriend van Gérard Saillant, de arts die Michael Schumacher begeleidt tijdens zijn revalidatie. Het is ook van Gérard Saillant dat Streiff zijn informatie over de toestand van Michael Schumacher heeft.

“Dokter Saillant heeft ook mij na mijn ongeval behandeld. Hij is nadien steeds een vriend gebleven”, zegt Streiff tijdens het interview. “Momenteel gaat het beter met Schumacher maar de gevolgen van zijn ski-ongeval blijven duidelijk zichtbaar. Hij kan nog altijd niet praten en communiceert momenteel met zijn ogen. Wel is het zo dat hij beetje bij beetje zijn vrouw en kinderen begint te herkennen. Hij heeft echter nog steeds grote problemen met zijn geheugen. Ook zijn mobiliteit is nog steeds zeer beperkt.”

Zo zou Schumacher de nodige moeilijkheden ondervinden om uit zijn bed te geraken en in zijn rolstoel te gaan zitten.

“Het lichaam van Schumacher moet opnieuw gewoon worden aan een zittende houding. Het duurde bij mezelf meer dan een jaar,” aldus Streiff.

Streiff koestert echter wel de hoop dat Schumacher fysiek en mentaal terug grotendeels de oude kan worden.

“Voor het geheugen kan dat zeker en vast. Ikzelf ontwaakte na anderhalve maand uit mijn coma en ik herinnerde mij niks meer over het ongeval. Ik vroeg aan de verpleegster of ik aan de GP van Brazilië kon deelnemen,” zegt Streiff. Die race zou enkele dagen na zijn ongeval plaatsvinden, maar ondertussen had hij dus anderhalve maand in een coma gelegen. “Plots zag ik echter dat ik wakker was geworden op de dag dat de GP van San Marino plaatsvond. Ik zag op tv iemand anders in mijn wagen zitten.”

Streiff spreekt uit eigen ervaring en erkent dat het belangrijk is voor Schumacher dat hij zich te midden van zijn familie bevindt. Dat kan volgens Streiff het herstel bespoedigen.

“In een ziekenhuis zijn er immers allemaal vreemde mensen rondom je en dan is het niet eenvoudig om mentaal opnieuw de oude te worden,” aldus Streiff. “Schumacher bevindt zich nu ook bij zijn familie en dat kan zijn herstel alleen maar ten goede komen. Het is echter voor iedereen verschillend en dat besef ik maar al te goed.”
a:0:{}
Gewoon nieuwsitem
a:0:{}