Asfalt op het circuit van Istanbul Park kreeg speciale behandeling voor GP van Turkije

Mercedes F1-bolide in Turkije
Mercedes F1-bolide in Turkije

Normaal gesproken zullen de rijders volgende week op het circuit van Istanbul Park in Turkije meer grip hebben dan vorig jaar. 

Vorig jaar keerde de GP van Turkije terug op de kalender met een nieuwe asfaltlaag op het circuit van Istanbul Park die zeer weinig grip bood. Het probleem werd alleen maar erger toen bleek dat Pirelli de hardste bandencompounds had gekozen voor het raceweekend. 

Lewis Hamilton nam vorig jaar geen blad voor de mond en noemde de situatie in Istanbul ronduit levensgevaarlijk maar omdat Pirelli naar eigen zeggen te laat was ingelicht over de nieuwe asfaltlaag was er geen tijd meer om zachtere banden te voorzien.

Het feit dat het ook nog begon te regenen tijdens het weekend maakte dat de situatie dramatisch werd. Maar dat zou dit jaar niet meer het geval mogen zijn want Michael Masi, de racedirecteur van de F1, heeft al laten weten dat het asfalt dit jaar gewaterstraald werd en dat zou er moeten voor zorgen dat er aanzienlijk meer grip zal zijn.

Dat betekent ook dat de teams nog maar weinig zijn met de data die ze vorig jaar vergaarden en dat iedereen weer met een schone lei kan beginnen.

“We sturen elk seizoen regelmatig updates naar de teams over eventuele circuitwijzigingen voor komende evenementen,” zei Masi tegenover ‘Motorsport.com.’ “Of het nu gaat om barrières, hekken, poorten, wat dan ook. Het kan ook gaan om een nieuwe asfaltlaag.”

“Dus ja, het oppervlak in Turkije is effectief gestraald met water, dat is waarschijnlijk de beste manier zijn om het te zeggen, wat een regelmatige behandeling is die gebeurt.”

“We hebben gezien dat dit regelmatig wordt toegepast in Singapore, waar de openbare wegen regelmatig van een nieuw wegdek worden voorzien vanwege het verkeer.”

“Dat is wat er daar gebeurd is, samen met een paar andere dingen.”

Hoewel de rijders niet tevreden waren over de asfaltlaag vorig jaar hadden de fans niet te klagen want het werd een verrassend weekend. Lance Stroll wist de pole te veroveren en bleef driekwart van de race aan de leiding voor zijn teamgenoot Sergio Perez. 

Na de race liet Ross Brawn, de sportief directeur van de F1, verstaan dat die door de rijders vervloekte asfaltlaag nog zo geen slechte zaak was geweest.

“Ik denk dat rijders soms moeten onthouden dat het een wedstrijd is met als doel om het eerst over de finish te komen, dus hoewel het gripniveau niet hoog was, was dat voor iedereen hetzelfde”, zei Brawn destijds.

“Sommige rijders konden zich er goed bij neerleggen, anderen vonden het afleidend.”

“Een uitdagende ondergrond zoals we die dit weekend hadden, was niet slecht. Het deed het talent van de rijders maximaal uit de verf komen. Ik denk niet dat het gripniveau een maatstaf is voor het competitieniveau dat je zult hebben.”

Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner
Kerst 2022Kerst 2022
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner Kerst 2022Kerst 2022