“Ayrton Senna en Alain Prost waren elkaars tegenpolen”

Tijdens zijn eerste jaren bij Williams had Damon Hill teamgenoten die niet van de minste waren. In 1993 debuteerde hij aan de zijde van Alain Prost en het jaar nadien kwam Ayrton Senna de Fransman vervangen.


Damon Hill blikt bij het Duitse ‘Auto, Motor und Sport’ terug op zijn carrière in de Formule 1. De wereldkampioen van 1997 mag gerust omschreven worden als een laatbloeier want hij was al eenendertig jaar toen hij debuteerde op het hoogste niveau. In 1993 mocht hij bij het toenmalige dominante Williams-Renault aan de slag naast Alain Prost, die een jaar later werd afgelost door Ayrton Senna.

De duels tussen Senna en Prost behoren tot de meest legendarische uit de geschiedenis van de sport. Hill bevindt zich in de bevoorrechte positie dat hij teamgenoot geweest is van beide kemphanen en zodoende een goede vergelijking kan maken tussen op het eerste zicht bijna twee tegenpolen.

“Vanuit mijn ervaring kan ik alleen maar zeggen dat de twee er heel verschillende werkwijzen op na hielden. Prost was kalm, deed alles zeer zorgvuldig. Hij was erg beleefd en sloeg nooit op de tafel, hij deed gewoon zijn werk, ging op de baan en maalde zijn rondjes af,” herinnert Hill zich zijn eerste jaar bij Williams.

Hill kende een goed debuutjaar, hij boekte drie overwinningen en behaalde zeven podiumplaatsen. De relatie met Prost was ook zeer gemoedelijk en de Fransman besloot op het einde van 1993 dat het welletjes was geweest nadat hij zijn vierde wereldtitel had behaald.

In 1994 vervoegde Ayrton Senna de troepen van Frank Williams en er heerste een heel andere sfeer bij de formatie uit Grove. Veel technische hulpmiddelen die de bolides van Williams zo dominant maakten de jaren voordien waren vanaf nu verboden en dat zorgde voor de nodige spanningen. Hill omschrijft de bolide van Williams voor 1994 als ‘een beest’.

“Senna was erg formeel in zijn handelen, maar ook erg intens. Hij had vaak een rimpel op zijn voorhoofd en wilde alles begrijpen. Hij moest eerst Williams leren kennen.”

Voor zijn aankomst bij Williams had Senna zes jaar voor McLaren geracet en daar werd hij drie keer wereldkampioen. In 1992 en 1993 botste de Braziliaan telkens op een superieure Williams en toen hij 1994 aankwam waren de verwachtingen dan ook groot. Dat hij in de eerste twee GP’s van het seizoen de finish niet haalde maakte Senna dan ook nerveus.

“Bijna bezorgd,” beschrijft Hill. “Maar hij kon goed met me opschieten, ook al was hij waarschijnlijk een beetje achterdochtig, waar hij geen reden toe had.”

Toen het noodlot toesloeg in de GP van San Marino en de Braziliaanse superster de dood vond in de Tamburello-bocht moest Hill in zijn tweede jaar in de Formule 1 een topteam op sleeptouw nemen.

Als hij Senna en Prost echt moet vergelijken concludeert Hill dat de twee heel verschillende karakters hadden en dat Senna er een veel agressievere rijstijl op na hield.

Geschreven door Tom Schots
a:0:{}
Gewoon nieuwsitem
a:0:{}

Neem deel aan het GP van Rusland-spel: prijzenpot van minstens 500 euro !!!

Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner AutoAuto

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on print
Print
Select juli 2021Select juli 2021