BREAKING NEWS: Geen Halo in 2017

De FIA heeft vandaag aangekondigd dat het veelbesproken ‘Halo’, een systeem dat het hoofd van de F1-piloten moet beschermen, volgend jaar nog niet in de Formule 1 gebruikt zal worden.

Het systeem werd de voorbije maanden meermaals getest, onder meer door de teams van Ferrari en Red Bull. De rijders en teams gaven telkens heel wat feedback aan de FIA dat liet weten tijdens de zomer een beslissing te zullen nemen over de eventuele invoering ervan tijdens het F1-seizoen 2017.

Heel wat rijders waren voorstander voor de introductie van het systeem, aangezien het de veiligheid verhoogt doordat het hoofd van de rijder beter beschermd wordt. Er was vooral commotie bij de fans omwille van het esthetisch aspect. Het systeem ziet er immers niet bijzonder mooi uit, een mening die ook door veel rijders wordt gedeeld.

De veiligheid is echter van primordiaal belang in de Formule 1 en ondanks de twijfels die er over het systeem bestonden, zag het er naar uit dat Halo in 2017 gebruikt zou worden. Enigszins verrassend liet de FIA vandaag echter na de samenkomst van de F1 Strategy Group weten dat Halo volgend jaar nog niet in de Formule 1 gebruikt zal worden.

Voor de F1-teams was het belangrijk om nu reeds te weten of het systeem in 2017 op de wagens gebruikt zou worden. Zij zijn immers nu reeds volop bezig met de ontwikkeling voor hun wagens van volgend seizoen. Het al dan niet gebruiken van Halo heeft samen met de ingrijpende reglementswijzigingen, waaronder onder meer de introductie van bredere banden, een grote invloed op het ontwerp van de wagens. In 2018 zou het systeem normaal wel in de Formule 1 geïntroduceerd worden.
a:0:{}
Hoofditem op frontpagina
a:1:{s:9:”file_name”;s:25:”halo_ferrari_headline.jpg”;}
De FIA heeft vandaag aangekondigd dat het veelbesproken ‘Halo’, een systeem dat het hoofd van de F1-piloten moet beschermen, volgend jaar nog niet in de Formule 1 gebruikt zal worden.