Concurrentie wil onderzoek naar samenwerking Haas – Ferrari

Force India en McLaren willen dat de samenwerking tussen Haas en Ferrari onder de loep genomen wordt naar aanleiding van de sterke prestaties van de Amerikaanse renstal tijdens de kwalificaties voor de GP van Australië, afgelopen weekend.


Haas was na de kwalificatie op zaterdag zowaar “best of the rest” met een zesde tijd voor Kevin Magnussen en een zevende tijd voor Grosjean. Door de gridpenalty van Ricciardo mochten ze zelfs vanaf de derde rij aan de race beginnen, een opmerkelijke prestatie voor een team dat nog maar aan zijn derde jaar in de Formule 1 begint.

Het is helemaal geen geheim dat er een nauwe samenwerking is tussen de teams van Ferrari en Haas. De Italianen leveren alle onderdelen die de Amerikanen niet verplicht zijn van zelf te produceren en het chassis van Dallara wordt ontwikkeld in de windtunnel van de Scuderia.

Er bestaan strenge regels over het uitwisselen van informatie over de ontwikkeling van onderdelen die de teams verplicht zelf moeten produceren en er mag ook geen personeel uitgewisseld worden. Toch bekijken Force India en McLaren, en naar eigen zeggen nog andere teams, de samenwerking met argusogen en vragen ze dat er een onderzoek komt.

Force India COO Otmar Szafnauer wil dat de zaak besproken wordt op de komende vergadering van de Strategy Group. Hij wil ook dat de FIA komt duidelijk maken dat er in de bewuste samenwerking geen regels overtreden zijn.

“Ik weet niet hoe ze het doen, het is bijna magisch,” vertelt Szafnauer tegen ‘Motorsport’. “Dit is nog nooit vertoond in de Formule 1. Ik kan er helemaal niet bij dat een team dat nog maar een paar jaar in de F1 is, en bovendien weinig eigen middelen heeft, zo een auto kan bouwen. Gebeurt dat dan door middel van magie? Als dat het geval is wil ik dat ook wel.”

Fernando Alonso liet gedurende het weekend al eens vallen dat de Haas wel een Ferrari-replica leek en hij werd bijgestaan door McLaren-CEO Zak Brown die ook stelde dat de samenwerking goed in het oog gehouden moet worden.

“We weten dat er een nauwe samenwerking is tussen beide teams. We moeten er gewoon op toekijken dat ze niet te nauw wordt,” aldus Brown. “Het is mogelijk dat er wat invloeden zijn. Er zijn een aantal onderdelen die fel lijken op de Ferrari van vorig jaar maar het is aan de FIA en de ingenieurs om dat van naderbij te bekijken.”

Voor Haas-teambaas Günther Steiner is er geen vuiltje aan de lucht, volgens hem doet zijn team niets verkeerd.

“We hebben een team dat trots mag zijn op wat het momenteel presteert,” vertelt de Italiaan tegen ‘Motorsport’. “We doen niets wat we niet zouden mogen doen.”

Geschreven door Tom Schots
a:0:{}
Gewoon nieuwsitem
a:0:{}

Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner
Sale Solden 2023Sale Solden 2023
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner Sale Solden 2023Sale Solden 2023