DAS-stuursysteem van Mercedes is in 2021 verboden

Het veelbesproken DAS-stuursysteem dat het Mercedes F1 team gisteren plots toonde is vanaf 2021 niet toegestaan.


Het ‘Dual Axis Steering’ van Mercedes zal volgend jaar niet langer toegestaan zijn, de FIA ondernam hiervoor afgelopen winter al actie. Over de legaliteit voor dit seizoen waren er heel wat vragen, vooral bij de concurrentie.

Mercedes liet gisteren verstaan dat het enkele maanden geleden naar de FIA was gestapt om de legaliteit van het ‘DAS-stuursysteem’ af te toetsen. De FIA zou na veelvuldig contact haar goedkeuring voor het systeem gegeven hebben, wat erop wijst dat Mercedes een maas in de regelgeving had gevonden. James Allison, de technisch directeur bij Mercedes, zei gisteren dan ook geen problemen te verwachten.

Wat echter wel opmerkelijk is, is dat op 31 oktober 2019 een bijkomende Artikel 10.5.2 werd toegevoegd aan het reglement voor 2021:

“The re-alignment of the steered wheels, as defined by the position of the inboard attachment of the relevant suspensions members that remain a fixed distance from each other, must be uniquely defined by a monotonic function of the rotational position of a single steering wheel.”

Het komt er dus op neer dat een systeem zoals ‘DAS’ waarbij de stand van de wielen wordt aangepast vanaf het F1-seizoen 2021 verboden is. In het reglement voor 2020 staat hierover niets waardoor het stuursysteem komend seizoen waarschijnlijk toegelaten is.

Veel zal echter afhangen van het eerste raceweekend in Australië en of de concurrentie een protest zal indienen. Pas dan zal definitief duidelijk worden of er sprake is van een ‘illegaal’ systeem want het zijn uiteindelijk de stewards die hun oordeel moeten vellen en het systeem legaal moeten vinden.

Het extra artikel van de FIA moet er dan ook vooral voor zorgen dat de F1-teams met het oog op de ontwikkeling van hun F1-bolides voor 2021 geen onnodige kosten maken voor iets dat eventueel verboden zou zijn.

Ondertussen lacht Mercedes duidelijk in haar vuistje …


a:0:{}
Hoofditem op frontpagina
a:1:{s:9:”file_name”;s:25:”mercedes_das_headline.png”;}
Het veelbesproken DAS-stuursysteem dat het Mercedes F1 team gisteren plots toonde is vanaf 2021 niet toegestaan.

Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner AutoAuto

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on print
Print
Select juli 2021Select juli 2021