De Formule 1 verliest tv-kijkers

Dat de tv-kijkers erg belangrijk zijn voor de Formule 1 is de voorbije jaren duidelijk geworden, al is het succes in sommige commerciele belangrijke landen wel tanende.

Het F1-seizoen 2012 begon erg spectaculair met telkens een andere winnaar tijdens de eerste races van het seizoen. De races waren compleet onvoorspelbaar en toch waren er in Duitsland, een erg belangrijk land voor de autosector en de Formule 1, minder tv-kijkers.

Het aantal kijkers daalde met zo’n 2,5 miljoen, erg veel wanneer je weet dat er in Duitsland 34,3 miljoen mensen naar de Formule 1 kijken. Voor de Formule 1, sponsors en vooral ook de tv-zenders zijn dat enorm belangrijke cijfers. Zeker ook wanneer je weet dat de advertentietarieven ook niet min zijn om in Duitsland te adverteren (Lees: Wat kost tv-reclame tijdens de Formule 1?). Hoe meer kijkers, hoe meer een tv-zender voor de reclame immers kan vragen.

Maar er is nog een belangrijke evolutie in een ander cruciaal land: China. Daar vielen de kijkers terug van 78,5 miljoen kijkers naar nog ‘amper’ 48,9 miljoen kijkers. De uren waarop een F1-race in Azië en heel wat andere landen wordt georganiseerd worden meestal zo bepaald dat de Europese kijkers op een mooi uur naar de Formule 1 kunnen kijken.

Dat heeft echter als nadeel dat de Chinezen moeten kiezen tussen heel wat verschillende sporten, waaronder de Formule 1, en daarbij kiezen ze hoe langer hoe meer voor andere sporten. Het zou dan ook in het belang van de Formule 1 en haar groei in China zijn dat sommige race iets vroeger of later worden georganiseerd.

Belangrijke conclusie is dat de Formule 1 wereldwijd een terugval kent van 515 miljoen kijkers naar zo’n 500 miljoen kijkers. Slecht nieuw dus voor Bernie Ecclestone die de Formule 1 naar de beurs wil brengen.

Anderzijds laait de jongste weken opnieuw de discussie op over het mogelijk verdwijnen van de Formule 1 achter de decorder (Lees: F1 verdwijnt ook in Frankrijk achter de decorder ).

Het seizoen 2012 was één van de spannendste seizoenen van de voorbije jaren, waarbij in het begin van het seizoen telkens een andere winnaar kenden en de titel pas in de laatste race beslist werd na een bloedstollende thriller. Toch betekent dit niet dat de Formule 1 meer kijkers heeft. Iets waarover Bernie dus best eens kan nadenken …
a:0:{}
Gewoon nieuwsitem
a:0:{}

Steun F1journaal.be en koop bij Bol.com via onderstaande banner Naar Buiten 2021Naar Buiten 2021

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on print
Print