Opinie: De Formule 1 is een tv-serie

Vorig seizoen zorgde Force India bijna voor een indrukwekkende stunt, het won immers bijna de GP van België. Kan de renstal opnieuw stunten?
Eigenlijk stuntte Force India al op zaterdag, de renstal behaalde toen immers met Giancarlo Fisichella erg verrassend de pole. Fisichella was toen sneller dan Kimi Raikkonen in de Ferrari, op zich ook al verrassend want Ferrari was vorig seizoen niet in goede doen.

De pers verdrumde zich aan de motorhome van Force India want een team dat niet tot de topteams behoort en dat de pole verovert? Dat was geleden van Sebastian Vettel met een Toro Rosso in Monza. Dat was enkele jaren geleden en was toen ook wel in de regen.

Op zondag verliep het voor Force India iets minder. Kimi Raikkonen wist in zijn Ferrari voorbij Fisichella te gaan. Wat volgde was een erg aangenaam kijkstuk waarbij Fisichella tot op het einde van de race in een gevecht verwikkeld zat met de Fin. De Fin kon eigenlijk alleen maar voor de Force India blijven omdat die wagen niet over KERS beschikte terwijl de Ferrari dat toen wel had.

Voor Fisichella had zijn prestatie een leuk gevolgd. Fisichella mocht in Monza en de races daarna de Italiaanse droom gaan beleven. De Italiaan mocht bij Ferrari aan de slag om de erg slecht presterende Luca Badoer te vervangen. Badoer was aangesteld als vervanger van Felipe Massa die op de Hungaroring zwaar crashte en voor de rest van het seizoen aan de kant zat. Op zich was Badoer dan weer geen eerste keus, dat was een zekere Michael Schumacher.

Uiteraard zullen veel fans van Force India met pretoogjes terugdenken aan de GP van België uit 2009, maar volgens Vitantoniu Liuzzi moeten ze zich geen illusies maken voor dit jaar.

“Het zal erg moeilijk zijn om de prestatie van vorig jaar te evenaren. Het was het eerste jaar met de nieuwe regels, andere auto’s en er was KERS,” aldus Liuzzi.

Toch zal het opnieuw een waar f1-feest worden, daar in de Ardennen. Duizenden vooral Belgische, Nederlandse en ook Duitse f1-fans zakken af naar Spa-Francorchamps om daar de volgende episode te aanschouwen in een wat wel een spannende tv-serie lijkt waarbij je niet kan wachten wat er in de volgende aflevering gebeurt.

De formule 1 heeft echter één voordeel. Aan het einde van de race krijgen we in tegenstelling tot een aflevering van een tv-serie geen preview te zien van wat er de volgende keer zal gebeuren en waarin eigenlijk alles al wordt verklapt.

Daarom ook blijft de Formule 1 ook zo’n aantrekkingskracht hebben. Net zoals een tv-serie zijn er de vetes tussen personages alsook de vuile roddels. Altijd kan er plots een spannende wending zijn in het verhaal. Bij de start, wanneer de motoren beginnen brullen, weet je dat je je mag opmaken voor zo’n 300 kilometer of zo’n anderhalf uur spanning en sensatie. Tenzij er plots zoals op tv zo’n saaie overgangsepisode is …

Gelukkig is dat bijna nooit de GP van België, daar valt er altijd wel iets te beleven …

image
a:0:{}
Gewoon nieuwsitem
a:0:{}

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print