De marathon van Jenson Button

Dat Formule 1-coureurs (bijna) echte atleten zijn, wordt soms vergeten. En al zeker door de mensen die autosport niet volgen. Door de technologische ondersteuning lijkt het fysiek aspect van de racers meer op de achtergrond verzeild te raken. Maar de fysieke kracht van de coureurs is toch indrukwekkend.

Zondag 26 april staat voor veel atleten en andere sportievelingen de marathon van Londen op het programma. De hype van hardlopen kent een enorme hoogte en veel bekende gezichten kiezen er dan voor om deel te nemen aan een mega-event zoals dit weekend “The London Marathon”, een marathon met internationale uitstraling waar traditioneel meer dan 30 000 deelnemers aan de start staan. Hun doel: de volledige 42,195 km uitlopen (de gemiddelde loper doet er zo’n 4 uur over).

Ook Jenson Button zal aan de start van dit massa-event verschijnen. Het lijkt een van de vele beroemde personen die zonder sportieve ambities hun gezicht aan een goed doel verbinden, ware het niet dat hij in 2012 al een marathon in 2u58min(!) liep: een bewijs van een meer dan stevige conditie. En zijn doel is om dit jaar zijn persoonlijk record scherper te stellen in Londen.

Hij staat als racer zeker niet alleen in dergelijke sportieve hobby’s. In de winterperiode brengt (bijna) elke Formule 1-rijder dagelijks meerdere uren door in de fitness, sportschool, krachthonk of hoe je het ook wil noemen. Een vereiste voor elke coureur en al zeker voor de nekspieren die immense G-krachten ondergaan. Ook armen en benen worden stevig getraind om de enorme krachten van stuur en pedalen goed te beheersen. Velen zien hun fysieke training ook als hobby. Max Verstappen liet al enkele keren een foto van hem met zijn racefiets op de sociale media verschijnen. In een verder verleden zorgde Mark Webber voor ophef door een schouderblessure die hij opgelopen had tijdens een mountainbikerace in zijn vrije tijd te verzwijgen. En Button zelf, die neemt af en toe ook deel aan een triatlon.

Maar toch blijft lopen voor velen een ideale basis om hun conditie op peil te houden. In een raceweekend lopen ze het circuit af als verkenning en ook naast de racebaan trekken ze hun loopschoenen aan. Daniel Ricciardo is het gezicht van de Wings for Life editie in Melbourne, een loopwedstrijd voor het goede doel waar ook veel andere (ex)autocoureurs zich aan verbinden. In België loopt rallypiloot Thierry Neuville al zeker mee.

Dat racen op circuits helemaal niet hetzelfde is als goed aan een stuur kunnen draaien, is een open deur intrappen. Enkele jaren geleden is PlayStation begonnen met de GT Academy. Dit is een online racewedstrijd waar de vijf beste gamers eens mochten proeven van het echte racewerk. Vaak mochten enkelen, die totaal geen conditie hadden, na enkele ronden totaal uitgeput uit de wagen gehaald worden: hun (nek)spieren konden de hevige impact niet aan.

Vandaar dat de meeste coureurs, gezien het fysieke verschil, niet snel vrouwen aan het stuur zien in dezelfde hoofdklasse die de Formule 1 is. Want in welke fysieke sport verschijnen mannen en vrouwen samen aan de start?

Geschreven door Tom Van Acker
a:0:{}
Gewoon nieuwsitem
a:0:{}