Dit was 2014: feiten en cijfers

Wist je dat Daniel Ricciardo het meest aantal achtereenvolgende races in de punten heeft gereden dit jaar? En dat Jenson Button het meest aantal ronden heeft afgelegd? Dat het verschil tussen de rijders binnen éénzelfde team het grootste was bij Ferrari? Dit en meer lees je hieronder. Dit was 2014 in feiten en cijfers.
image
In het seizoen 2014 waren er 19 races, verreden in negentien verschillende landen over vijf continenten. In deze races kwamen er 24 rijders in actie. Bij deze rijders waren er vijf wereldkampioenen en vier rookies. De gemiddelde leeftijd van deze rijders was 27 jaar en 4 maanden.

De langste race was in Groot-Brittanië. Deze wedstrijd duurde 2 uur 26 minuten en 52.094 seconden. De kortste race kwam er in Italië. Deze duurde 1 uur 19 minuten en 10.236 seconden. Over het hele seizoen werd er 9 keer gewonnen vanop pole. De zesde plaats was de laagste plaats waarop een rijder wist te winnen. Daniel Ricciardo deed dit in Canada en Lewis Hamilton deed dit in zijn thuisrace op Silverstone.

Er werden ook een aantal records gebroken. Nadat Hamilton in 2008 zijn eerste wereldtitel veroverde, heeft Hamilton in 2014 zijn tweede beet. Daar zit dus zes jaar tussen. Daarbij komt hij op de tweede plaats in de lijst van langste tijdspanne tussen twee wereldtitels. Niki Lauda blijft op de eerste plaats staan. Lauda had zeven jaar nodig tussen zijn tweede en derde wereldtitel. Hamilton werd ook de eerste wereldkampioen bij Mercedes sinds Juan Manuel Fangio in 1955. Hamilton komt ook bij Jackie Stewart te staan als meervoudig Britse wereldkampioen. Hamilton heeft onder de Britten ook de meeste overwinningen. Hij springt over Nigel Mansell. Hamilton heeft nu 33 zeges op zijn naam staan. Als laatste record bij de rijders heeft Daniil Kvyat als jongste rijder ooit punten gescoord in de geschiedenis van de Formule 1. De Rus eindigde als tiende in de eerste race van het jaar in Australië. Hij was dan 19 jaar en 322 dagen. Bij de teams heeft Mercedes ook potten gebroken. Het team behaalde 16 overwinningen in één seizoen. Dat is beter dan McLaren in 1988 en Ferrari in 2002 en 2004.

In de kwalificaties had Nico Rosberg de bovenhand. Hij startte 11 keer vanop pole. Hamilton mocht dit 7 keer doen en in Oostenrijk was Massa de enige niet-Mercedes rijder die de eerste plaats bemachtigde. Nico Rosberg kwam ook samen met Daniel Ricciardo altijd voor in de derde kwalificatie. Het grootste gat tussen nummers één en twee in de derde kwalificatie was 1.620 seconden tussen Rosberg en Vettel in Groot-Brittanië. Het kleinste gat was 0.007 seconden in Singapore tussen Hamilton en Rosberg. Tussen teamgenoten behaalde Alonso de meeste overwinningen in de kwalificatie. Alonso was 16 keer beter dan Räikkönen.

In de races was Lewis Hamilton de beste. Hij won 11 keer. Verder won Rosberg 5 keer en Ricciardo kon als enige niet-Mercedes rijder 3 keer winnen. Het grootste gat tussen de eerste en tweede aan de finish was tussen Hamilton en Bottas in Groot-Brittanië, 30.135 seconden. Het kleinste gat kwam er in Spanje. Rosberg eindigde 0.636 seconden na Hamilton. Bottas en Alonso behaalde het vaakst punten, 17 races. Ricciardo behaalde dan weer het vaakst op rij punten, 15 keer op rij. Jenson Button reed de meeste ronden. Hij deed er 1 200, wat 98.8 procent is van alle ronden. Pastor Maldonado reed het minst aantal ronden van de vaste rijders. Hij deed er 847, want 74.7 procent is van alle ronden. De Venezolaan won van zaterdag naar zondag wel het meeste plaatsen, 56. Maar hij behaalde samen met Ericsson ook het meeste strafpunten, 5. Lewis Hamilton reed als meeste 495 ronden aan de leiding. Pirelli mocht over het hele seizoen in totaal 1 101 setjes banden leveren aan de teams. De Soft banden werden het vaakst gebruikt. Nico Rosberg reed het meeste aantal kilometers met een setje banden in Rusland. Hij deed 304 kilometer op de Medium bandencompound. Het gemiddeld aantal pitstops is 44. Dat is een daling met vorig jaar. Toen waren er 51. In Bahrein werd er het vaakst in de pitstraat gereden. Toen werden er 58 pitstops afgelegd. In Monza werd er maar 23 gestopt, want het minste is.

Verder zijn er nog een aantal opmerkelijke feiten te melden:
Daniel Ricciardo behaalde in België de vijftigste overwinning voor Red Bull.
Marussia behaalde met Jules Bianchi hun eerste punten in Monaco.
Nico Rosberg was de eerste Duitser die de GP van Duitsland won voor een Duits team met een Duitse motor.
Jenson Button vierde zijn 250ste Grand Prix in Bahrein. Kimi Räikkönen vierde dan weer zijn 200ste race in Oostenrijk en Massa deed dit ook in Groot-Brittanië.
Kevin Magnussen werd de op één na jongste rijder die het podium haalde.
Susie Wolff was de eerste vrouw sinds Giovanna Amati in 1992 die achter het stuur kroop van een Formule 1 wagen.
Dit seizoen won Ferrari en McLaren geen enkele race. Dit is gelelden van 1980 dat dit nog eens gebeurde.