Dramatisch slot en crash voor Stoffel Vandoorne, Vergne wint Formule E-race in Rome

Mercedes Formule E team
Mercedes Formule E team

Onze landgenoot Stoffel Vandoorne mocht de eerste van twee Formule E-races in Rome van op de polepositie aanvatten. Het circuit lag een beetje vochtig en daarom werd door de wedstrijdleiding besloten om de race achter de safety car aan te vatten.

Vandoorne bleef dan ook probleemloos aan de leiding van de race. Andre Lotterer zette van op de tweede plaats Vandoorne meteen onder druk en deed een onbezonnen inhaalpoging op onze landgenoot. Lotterer ging veel te laat in de remmen, kwam in aanraking met Vandoorne en blokkeerde zo onze landgenoot in het nemen van de bocht. 

Stoffel Vandoorne viel daardoor helemaal terug naar de dertiende plaats, Lotterer viel terug naar de zesde plaats maar de wedstrijdleiding startte een onderzoek naar het incident en gaf Lotterer een tijdstraf van vijf seconden.

Oliver Rowland kwam aan de leiding van de race maar Rowland kon niet lang genieten van die leidersplaats. Rowland kreeg immers een drive through-penalty voor een inbreuk op het vlak van het gebruik van energie bij de start. Lucas di Grassi nam de leiding in de race over. 

Stoffel Vandoorne gebruikte met nog zo’n half uur te gaan een eerste keer zijn attackmode. Vandoorne slaagde er zo in om op te klimmen naar de negende plaats in de race. 

Vooraan speelden verschillende strategieën met diverse rijders die hun eerste of tweede attackmode gebruikten. Met nog dertien minuten en een ronde te gaan veroverde Jean-Eric Vergne de leiding in de race en zagen we Di Graissi, De Vries, en Bird een attackmode nemen. Vandoorne reed ondertussen op een vijfde plaats.

In de slotminuten kregen we vooraan een ongelooflijke strijd tussen Vergne, Di Grassi en Bird. Met nog iets meer dan zes minuten op de klok passeerde Di Grassi Vergne en nam hij de leiding in de race. 

Vandoorne deed een knappe inhaalpoging op teamgenoot Nyck de Vries en ging zo van de zesde naar de vijfde plaats. Even later viel Lucas di Grassi echter op het rechte stuk plots terug toen alle vermogen wegviel. 

De rijders achter hem moesten di Grassi ontwijken en daarbij werd Stoffel Vandoorne het grootste slachtoffer. Vandoorne reed tijdens het ontwijken over een bult in de weg en werd in zijn Formule E-bolide gelanceerd en crashte vervolgens in de muur. Ook teamgenoot Nyck de Vries kon Vandoorne niet ontwijken en liep ernstige schade op.

Vergne won daardoor achter de safety car, Sam Bird en Mitch Evans vervolledigden het podium. Een dramatisch slot dus tijdens de ePrix in Rome waarbij onze landgenoot Stoffel Vandoorne de pechvogel van de dag was.

Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner
Sinterklaas 2022Sinterklaas 2022
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner Sinterklaas 2022Sinterklaas 2022