“Een wereldtitel van Michael Schumacher hoort eigenlijk aan mij toe”

We zien hem al een tijdje niet meer in een F1-bolide en hij was jarenlang de teamgenoot van Michael Schumacher: uiteraard hebben we het over Rubens Barrichello.

En het is diezelfde Rubens Barrichello die na zijn vertrek bij Ferrari ‘zijn boekje’ geregeld open doet over zijn periode bij de Italiaanse renstal. De Braziliaan was steeds de nummer twee bij Ferrari en moest dan ook geregeld in functie van Schumacher rijden, al moest Barrichello vaak ook simpelweg zijn meerdere erkennen in de Duitse recordkampioen.

Barrichello reed dan ook meestal in de schaduw van Schumacher, al was er ook een triestig dieptepunt in de geschiedenis van de Formule 1 alsook Barrichello zijn F1-carrière: de GP van Oostenrijk 2002.

Vlak voor de finish moest Barrichello Schumacher laten voorbijgaan, wat tot hevige kritiek leidde. Teamorders waren echter niet verboden maar Ferrari moest toen alsnog een boete betalen van 1 miljoen dollar. Niet voor de teamorders maar voor het niet respecteren van de procedures van de podiumceremonie. Schumacher duwde Barrichello immers naar het hoogste plaatsje op het podium. Het was de enige manier waarop de FIA Ferrari een boete kon opleggen. Het jaar nadien werden teamorders verboden in de Formule 1. Ondertussen is het verbod echter opnieuw verwijderd uit het reglement.

Barrichello heeft echter nooit kunnen verkroppen dat hij de nummer twee binnen Ferrari was en wat hem onder meer in Oostenrijk overkomen is. Dat blijkt geregeld uit zijn commentaar.

Nu heeft Barrichello echter iedereen verrast door tegenover de Braziliaanse tv-zender ‘Bandeirantes’ te zeggen dat één van de wereldtitels van Michael Schumacher eigenlijk aan hem toebehoort.

“Van Schumacher zijn zeven wereldtitels hoort er eigenlijk een wereldtitel aan mij toe,” zei Barrichello.

De Braziliaan verwijst daarbij vooral naar het F1-seizoen 2002 en de bewuste teamorders tijdens de GP van Oostenrijk. Het was de zesde race van het seizoen en Schumacher had vier van de vijf eerste races gewonnen. Meteen ook de reden waarom er zo’n felle kritiek kwam op de teamorders. Toch gaf Ferrari teamorders aan Barrichello.

“Ik wou hem niet voorbij laten maar ik kreeg echter de instructie van Ferrari, wat mij tot nadenken stemde. Ik heb vervolgens mijn voet van het gas gedaan,” aldus Barrichello.

Iedereen kon Jean Todt toen over de boordradio horen zeggen: “Laat Michael passeren voor het kampioenschap”, iets wat Barrichello blijkbaar doet besluiten dat hij de titel aan Schumacher heeft gegeven.
a:0:{}
Gewoon nieuwsitem
a:0:{}