“Er is buiten het team meer te doen over teamorders bij Ferrari dan binnen het team”

Ferrari
Ferrari

De sportief directeur bij Ferrari Laurent Mekies laat weten dat er veel meer te doen is over teamorders bij Ferrari door de buitenwereld dan binnen het team zelf.

Het seizoen begon veelbelovend voor Ferrari en Charles Leclerc wist zelfs een voorsprong uit te bouwen op Max Verstappen. We bevinden ons nu echter in de zomerstop en die voorsprong is als sneeuw voor de zon verdwenen en zelfs veranderd in een achterstand van tachtig punten.

Aan de basis daarvan liggen een aantal twijfelachtige tactische keuzes bij Ferrari maar evengoed werd er bij de Scuderia niet voor teamorders gekozen tijdens een periode dat Leclerc duidelijk de bovenhand had over Carlos Sainz. Teambaas Mattia Binotto werd tijdens de eerste helft van het seizoen dikwijls door de media aan de tand gevoeld waarom hij geen teamorders gaf om de titelkansen van Ferrari te vergroten.

In Hongarije benadrukte sportief directeur Laurent Mekies nogmaals dat Charles Leclerc en Carlos Sainz op gelijke voet behandeld worden bij Ferrari en dat dit tot nader order ook het geval blijft. 

“Je hebt gelijk als je zegt dat er meer over gesproken wordt buiten Ferrari dan binnen Ferrari,” vertelde Mekies aan de media.

“Maar even serieus, we zijn altijd heel duidelijk geweest. We streven naar het beste resultaat voor het team. Ferrari komt op de eerste plaats.”

“Dan komt er natuurlijk een moment dat we ons meer moeten focussen op de ene rijder ten opzichte van de andere als de positie in het kampioenschap erom vraagt.”

“Het betekent dus niet wachten op het wiskundige verschil maar het betekent dat je op het punt van het seizoen bent waarvan je denkt dat het het juiste is om te doen.”

Op strategisch vlak loopt het bij Ferrari dit jaar niet op rolletjes. Zo konden we tijdens het live verslag van de GP van Frankrijk zien dat het team Carlos Sainz binnenroept voor een pitstop terwijl die in een hevig wiel-aan-wiel gevecht verwikkeld is met Sergio Perez. 

Maar vindt Mekies dat het door de regie van de uitzending was dat Ferrari hier een slechte beurt maakte omdat de radioboodschappen met dertig tot veertig seconden vertraging op het scherm komen. Maar tegelijk geeft hij ruiterlijk toe dat Ferrari punten heeft laten liggen op bepaalde momenten en dat er wat betrouwbaarheidsproblemen zijn die moeten opgelost worden. 

“Als je terug moest gaan dan roep je Carlos binnen precies zoals wij dat deden en doe je de pitstop precies zoals wij dat deden, dus het laat alleen maar zien hoe moeilijk het tegenwoordig is, in een complexe sport, om de redenen achter een of andere strategie te begrijpen”, legde Mekies uit.

“Dat gezegd zijnde, hebben we dit jaar behoorlijk wat punten verloren. We hebben betrouwbaarheidsproblemen, we hebben een paar dingen waar we beter in moeten worden. En ja, we werken er keihard aan.”

“Het verhoogt de druk niet, want de druk is de hele tijd maximaal omdat het een competitieve omgeving is, en zo zien we het toch graag.”

“Maar het is een positieve druk, het is wat ons pusht om race na race te verbeteren.”

Klik hier en bestel jouw F1-merchandise met korting!
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner
WonenWonen
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print