F1 2011 video countdown: Helden en legenden!

De autosport is een van de weinige sporten waarbij de atleet zijn leven in handen legt van een machine. Dat kan alleen maar als diezelfde atleet het volste vertouwen heeft in zijn machine en wanneer dat gebeurt, dan is er magie.
Vettel, Schumacher, Hamilton, Räikkönen, Button, Alonso, Häkkinen, Hill, Villeneuve, Prost. De lijst met helden die onze zondagnamiddag heel wat interessanter gemaakt hebben, is nog veel langer dan dat. Voor sommigen lang verlogen tijden, voor anderen moet het beste misschien nog komen. In elk geval hebben ze ons onvergetelijke momenten bezorgd.

Maar soms kan het ook fout aflopen. De Formule 1 is een sport waarbij het ongeluk in een klein hoekje of een flauwe bocht schuilt. Het laatste dodelijke slachtoffer dat we gekend hebben is intussen 10 jaar geleden.

Marshal Graham Beveridge werd tijdens de GP van Australië 2001 het laatste dodelijke slachtoffer in de Formule 1. Dat was een direct gevolg van een incident tussen Villeneuve en Ralf Schumacher waarbij er een losgekomen wiel van Villeneuve de marshal raakte. Villeneuve zelf kwam ondanks de immense klapper die hij gemaakt had, ongedeerd uit de wagen die compleet tot schroot herleid was.

Het diepst in het collectieve geheugen gegrift, is ongetwijfeld de GP van Imola, mei 1994. Niet alleen Senna heeft toen het leven gelaten, ook de Oostenrijker Ratzenberger kwam een dag eerder al om tijdens de kwalificaties.

Tijdens de vrije trainingen ontsnapte ook nog eens Barrichello op het nippertje aan de dood toen hij met zijn wagen van de baan raakte en met hoge snelheid in de banden vloog. Het moet zo ongeveer het zwartste weekend uit de geschiedenis van de sport geweest zijn.

Gelukkig zijn er lessen getrokken uit die geschiedenis. En maar goed ook. Alonso, Webber of Kubica, ze zouden het anders misschien niet meer hebben kunnen navertellen toen ze zelf een doodsmak maakten zonder serieuze gevolgen.

In het Engels zegt men soms wel eens: “The only real hero is a dead hero”, de enige echte held is een dode held. Vaak wordt het gebruikt om mensen erop te wijzen dat ze geen stommiteiten moeten uithalen en zichzelf in gevaar brengen. Maar in de Formule 1 kan je dat spreekwoord jammer genoeg ook in een andere context plaatsen.

Nog 7 dagen!
a:0:{}
Gewoon nieuwsitem
a:0:{}

Bestel het boek van Haas F1-teambaas Guenther Steiner: Surviving to drive!
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner
bol7daagsebol7daagse
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print