Stefano Domenicali: “Overschrijden budgetplafond zou sportief bestraft moeten worden in plaats van financieel”

Red Bull Content Pool
Red Bull Content Pool

Zorgt een overschrijding van het budgetplafond er in de toekomst voor dat er een sportieve sanctie volgt in plaats van een geldboete? F1-baas Stefano Domenicali is er alvast voorstander van.

Na de financiële boete die Red Bull kreeg voor het overschrijden van het budgetplafond in 2021 kreeg de renstal een geldboete en inperking van de tijd in de windtunnel. Door de dominantie van Red Bull dit seizoen komt er veel kritiek op de ‘beperkte’ straf die Red Bull kreeg.

Door de dominantie van Red Bull dit seizoen groeit de kritiek op de door de FIA en de F1 opgelegde straf steeds meer aan. Volgens F1-baas Stefano Domenicali zouden er voor inbreuken op het budgetplafond dan ook sportieve sancties in plaats van financiële sancties opgelegd moeten worden.

“Ik zou graag hebben dat voor zo’n inbreuk er een sportieve straf volgt, het is iets dat we zeer duidelijk gevraagd hebben,” aldus Domenicali tegenover ‘Motorsport.com’. “Er zijn drie reglementen die gevolgd moeten worden: sportief, technisch en financieel. Inbreuken moeten sportief bestraft worden, je mag dat niet op een andere manier doen.”

Er kwam ook kritiek op de lange ‘doorlooptijd’ alvorens de resultaten van de financiële cijfers hadden plaatsgevonden en duidelijk werd wie de regels respecteerde en wie niet. Volgens Domenicali zal dit in de toekomst sneller en beter verlopen, al blijft het wel werk voor specialisten.

“De controle is een bevoegdheid van de FIA,” vertelt de F1-baas. “Persoonlijk heb ik gevraagd dat er zo snel mogelijk wordt gereageerd wanneer de resultaten van de onderzoeken door de FIA gepubliceerd worden.”

“Maar ik zeg het maar één keer, speculaties en commentaren zijn voor niemand goed.”

Klik hier en bestel jouw F1-merchandise met korting!
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner