“F1-bolides kunnen met 18-inch banden 3 seconden sneller worden”

Volgens Pirelli kunnen de F1-bolides bij de eventuele introductie van 18-inch banden zo’n drie seconden sneller worden.

In 2016 stond de GP2, de huidige Formule 2, erg dicht bij 18-inch banden. Pirelli had zelfs al prototype-banden gefabriceerd maar uiteindelijk kwamen de 18-inch banden er niet. Het ziet er echter naar uit dat er vanaf 2021 met 18-inch banden in de F1 wordt gereden.

Er wordt een tender uitgeschreven voor een nieuwe bandenleverancier de komende jaren. Pirelli, de huidige bandenleverancier, is naar eigen zeggen klaar om de sprong van 13-inch naar 18-inch banden te maken. De prototype-banden die het ooit ontwikkelde voor de GP2 waren alvast een mooi voorproefje voor de Italianen.

“Ik vermoed dat de snelheidswinst zo’n drie seconden is, wat erg veel is,” aldus Mario Isola van Pirelli tegenover ‘Motorsport-total.com’. “Om een precieze inschatting te maken moeten we weten hoeveel downforce de wagens zullen hebben en hoe sterk de motoren zullen zijn.”

Bij 18-inch banden is de wang van de banden een heel stuk minder hoog, waardoor het bereik van de ophanging groter moet zijn. Daarnaast zullen de F1-bolides ook heel wat meer moeten veren.

Niet iedereen in de Formule 1 is echter fan van 18-inch banden. Paddy Lowe, de technsich directeur van Williams, vindt het maar niets.

“Op een straatwagen is het modieuzer maar op een F1-bolide zorgt het gewoon voor meer gewicht. Bovendien is er minder grip,” aldus Lowe.
a:0:{}
Gewoon nieuwsitem
a:0:{}
Foto: Pirelli Motorsport

Koop nu jouw F1-merchandise met een mooie korting!
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen