F1-bolides zo’n vijf seconden sneller in 2017

Volgens de Italiaanse bandenleverancier Pirelli kunnen de rondetijden van de F1-bolides in 2017 tot zo’n vijf seconden per ronde sneller worden.

De voorbije jaren kwam er vaak kritiek dat de huidige generatie F1-bolides te langzaam zijn geworden. Er werd de Formule 1 zelfs verweten bijna zo traag te zijn als de GP2-bolides. Vooral de introductie van de V6-turbomotor lag daarbij aan de oorzaak van de tragere rondetijden.

In vergelijking met vorig jaar zijn de F1-bolides dit seizoen al een stuk sneller geworden. Vooral de ontwikkeling van de V6-turbomotor en de nieuwe bandencompounds die Pirelli voorafgaand aan dit seizoen introduceerde zorgden ervoor dat de rondetijden naar omlaag ging. Toch blijft het verschil met de rondetijden van bijvoorbeeld vijf of tien jaar geleden redelijk groot.

Daar moet vanaf 2017 verandering in komen, wanneer er bredere banden in de Formule 1 geïntroduceerd worden. Volgens Pirelli kunnen de F1-bolides in 2017 tot vijf seconden per ronde sneller worden. De introductie van de nieuwe bredere banden in 2017 zou er voor moeten zorgen dat de F1-bolides zo’n twee tot drie seconden per ronde sneller worden. De rest zou goedgemaakt worden door een aanpassing van het reglement op het vlak van de wagens en de motoren.

“Het ziet er zeker naar uit dat we bredere banden krijgen. De voorbanden zullen 300 millimeter breed zijn, de achterbanden 400 millimeter en we behouden de 13-inch banden,” aldus Paul Hembery, de motorsportbaas van Pirelli.

“Er wordt simulatiewerk gedaan waardoor we de nodige data en een gripniveau aan de teams kunnen bezorgen. Op basis daarvan kunnen ze inschatten welke prestaties ze van de banden kunnen verwachten.”

“We verwachten dat de banden zo’n twee tot drie seconden per ronde sneller zullen zijn. De banden, gecombineerd met enkele aërodynamische wijzigingen, dan mag je verwachten dat de wagens zo’n vijf seconden per ronde sneller kunnen worden,” besluit Hembery.
a:0:{}
Gewoon nieuwsitem
a:0:{}