F1 experimenteert met aangepaste kwalificatie in Hongarije: dit zijn de regels

Red Bull Content Pool
Red Bull Content Pool

Dit raceweekend experimenteert de Formule 1 tijdens de kwalificatie voor de GP van Hongarije met aangepaste kwalificatieregels. Daarbij zullen de rijders verplicht bepaalde bandencompounds moeten gebruiken.

Oorspronkelijk was het de bedoeling om op het circuit van Imola een aangepaste kwalificatie voor de GP van Emilia-Romagna te hanteren. Daarbij worden er tijdens ieder kwalificatiegedeelte bandencompounds opgelegd die verplicht gebruikt moeten worden.

De Formule 1 wil de sport duurzamer maken en daarom experimenteert het nu dus ook met aangepaste regels tijdens de kwalificatie. Normaal gesproken hebben de rijders tijdens een raceweekend dertien setjes banden ter beschikking maar in Hongarije zullen dat slechts elf setjes zijn. De rijders krijgen drie setjes harde banden, vier setjes medium banden en vier setjes zachte banden ter beschikking.

Tijdens het experiment met de kwalificatie in Hongarije zullen de rijders geen vrije bandenkeuze hebben in Q1, Q2 en Q3. Op Hungaroring zullen de rijders tijdens Q1 verplicht de harde banden moeten gebruiken, in Q2 verplicht de medium banden en in Q3 verplicht de zachte banden. Bij eventuele regen geldt uiteraard vrije bandenkeuze.

De Formule 1 wil met deze regels niet alleen het spektakel vergroten maar vooral ook de sport duurzamer maken. De toegewezen banden zullen immers zeker gebruikt worden terwijl er nu bijvoorbeeld de harde bandencompound amper gebruikt wordt. Door het aantal setjes banden terug te dringen wil de Formule 1 als sport duurzamer worden.

Regels experiment kwalificatie GP van Hongarije:
– Q1: verplicht harde bandencompound gebruiken
– Q2: verplicht medium bandencompound gebruiken
– Q3: verplicht zachte bandencompound gebruiken

Klik hier en bestel jouw F1-merchandise met korting!
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner