F1-steward Alan Jones: “Ik ben ontgoocheld in de F1”

Voormalig F1-rijder Alan Jones laat weten ontgoocheld te zijn in de Formule 1 en hij denkt er ernstig over na om te stoppen als steward.


Aan onderzoeken van de stewards is er dit jaar geen gebrek en bij sommige incidenten eisten de stewards een hoofdrol op door het resultaat van de races te beïnvloeden.

Het beste voorbeeld is uiteraard de GP van Canada waar Sebastian Vettel tot zijn grote frustratie een overwinning door de neus geboord zag na een beslissing van de stewards.

De gebeten hond in Canada heette Emanuele Pirro en de Italiaan werd door de fans serieus op de korrel genomen. Dat alles doet Alan Jones twijfelen of hij zijn werk als steward nog wil verderzetten.

“Uiteindelijk ben ik een beetje, hoe zal ik het zeggen, ontgoocheld over de Formule 1 tegenwoordig,” aldus de wereldkampioen van 1980 tegenover ‘Speedcafe.com.’ “Ik denk er ernstig over na om te stoppen als steward.”

“Ik ben het helemaal niet eens met veel richtingen waar ze heen willen, en het is duidelijk dat je ze niet op de korrel kan nemen als je voor ze werkt.”

Jones hekelt de manier waarop de stewards moeten werken, alles gebeurt te dikwijls volgens het boekje terwijl er beter naar de inbreng van een voormalig rijder zou moeten geluisterd worden.

“De steward zou er moeten zijn om een bepaalde mate van beslissingsvrijheid te hebben,” gaat Jones verder. “Waarom zou je uiteindelijk een ex-coureur in de kamer van de steward halen als je niet kunt zeggen: “Nee, ik geloof eerlijk gezegd dat het een race-ongeluk was”, of wat dan ook?”

“Ik vind dat niet alles via een handleiding moet gebeuren.”

De Brit is het ook niet eens met het feit dat een rijder gestraft wordt voor technische inbreuk of een mechanisch probleem dat eigenlijk de fout is van het team.

“Als er een mechanisch probleem is moet de constructeur gestraft worden en niet de rijder. Je mag niet vergeten dat ze een groot deel van hun geld uit de TV-rechten halen en dat hangt af van hoeveel punten ze hebben in het constructeurskampioenschap.”

“Dus, als er punten worden afgenomen voor een overtreding van domme mechanische regels is dat maar goed ook.”

“Zij zijn dan diegene die er onder lijden en niet de rijder, en nog belangrijker niet de toeschouwer die moet betalen om te kijken,” besluit Jones.


Geschreven door Tom Schots
a:0:{}
Gewoon nieuwsitem
a:0:{}

Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner Select juli 2022Select juli 2022
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner Select juli 2022Select juli 2022