F1-teambazen waarschuwen: “F1-bolides zullen in 2026 amper sneller zijn dan Formule 2”

Williams F1 team
Williams F1 team

Eerder deze week stelde de FIA de nieuwe technische reglementen voor het F1-seizoen 2026 officieel voor. Deze kwamen naar verluidt ‘in samenspraak’ met de teams en de motorfabrikanten tot stand maar toch waarschuwen de F1-teambazen nu dat de regels die nu zijn voorgesteld er voor zullen zorgen dat F1-bolides in 2026 amper sneller zullen zijn dan de Formule 2.

Bij ingrijpende reglementswijzigingen valt altijd af te wachten hoe alles in de praktijk zal uitdraaien maar de F1-teambazen zijn er duidelijk niet gerust in dat de Formule 1 haar status als ‘koningsklasse van de autosport’ zal kunnen blijven waarmaken. Volgens verschillende teambazen zorgen de technische regels ervoor dat de nieuwe F1-bolides aanzienlijk trager zullen zijn dan de huidige generatie F1-bolides.

Meer zelfs, de nieuwe generatie F1-bolides zou in 2026 amper sneller zijn dan de Formule 2. Ter vergelijking: In Monaco waren de F1-bolides 11 seconden sneller over een rondje en in Imola waren de F1-bolides zo’n 12 seconden sneller dan de F2-bolides.

“Het is absoluut noodzakelijk dat we nog steeds de leidende klasse in de autosport zijn,” aldus Williams-teambaas James Vowles. “Dat is hoe ik ons zie, de koningsklasse van de autosport.”

“Daarom moeten we ervoor zorgen dat we onze voorsprong die we hebben op het vlak van performance en snelheid behouden.”

“Het snelheidsverschil met een F2-bolide kan herleid worden na amper enkele seconden. Dan wordt het wel erg krap, zeker wanneer je jezelf vergelijkt met andere raceklassen in de wereld.”

“Dit zijn nog ontwerpen van regels die door de FIA gepresenteerd werden. Alleen al deze week werden er nog twee wijzigingen gedaan die ervoor zorgden dat er minder downforce zal zijn.”

“Ik ben ervan overtuigd dat we op dat vlak een oplossing zullen vinden. Het is niet dat we er zo ver van verwijderd zijn, er is gewoon nog wat werk aan de winkel.”

Ook McLaren-teambaas Andrea Stella vindt dat de regels die nu voor 2026 voorgesteld niet ervoor zorgen dat de Formule 1 aan de absolute top kan blijven met voldoende voorsprong op andere raceklassen.

“Ik zou zeggen dat we momenteel met deze voorlopige regels, en het zijn voorlopige regels want er moet nog heel wat werk verricht worden, dat de wagens niet snel genoeg zijn in de bochten en te snel op de rechte stukken. Voor deze twee aspecten moet er een nieuwe balans gevonden worden.”