FIA legt uit waarom 0,1 seconde een wereld van verschil betekende voor Verstappen

Max Verstappen moest Fernando Alonso weer laten voorgaan omdat hij 0,1 seconde achter de Spanjaard aan de gele vlag was tijdens de GP van Australië.


Het was door de gestrande Haas van Grosjean dat er een gele vlag-situatie ontstond in de 26ste ronde van de GP van Australië. Fernando Alonso verliet op dat moment juist de pitstraat terwijl Max Verstappen hem nog net inhaalde in de eerste bocht, op de TV-beelden was ondertussen de gele vlag duidelijk te zien.

Bij Red Bull realiseerden ze zich al snel dat Alonso met het kleinste verschil als eerste de gele vlag had bereikt en ze gingen te rade bij racedirecteur Charlie Whiting. Omdat het verschil zo klein was ging de Brit ermee akkoord dat de zaak geklaard zou zijn als Verstappen Alonso terug zou voorbij laten tijdens de daaropvolgende virtuele safety car-procedure.

De jonge Nederlander gaf de positie terug aan Alonso en de Spanjaard zou die vijfde plaats vasthouden tot aan de finish.

“Red Bull kwam me vertellen dat ze dachten dat Alonso voor Verstappen reed,” aldus Charlie Whiting. “Ik heb het laten checken omdat het voor mij ook niet helemaal duidelijk was. Mijn mensen hebben me dan bevestigd dat Alonso 0,1 seconde sneller was.”

“Vandaar dat het moeilijk te zien was met het blote oog, tenzij je speciale apparatuur hebt om de beelden vertraagd af te spelen.”

“We moeten immers zorgen dat we zeker zijn en eens ik zeker was heb ik Red Bull gezegd dat ze Alonso moesten voorbij laten. Nog voor ik tot bij McLaren geraakte probeerde Max letterlijk met handen en voeten duidelijk te maken dat Alonso voorbij mocht. Op dat moment hadden we Fernando nog niet ingelicht.”

Normaalgesproken worden rijders bestraft als ze inhalen tijdens een gele vlag maar dat was niet het geval voor Verstappen afgelopen weekend.

“We hebben het eerder ook al zo gedaan omdat het niet eerlijk is om de rijders te bestraffen als het niet duidelijk is voor hen,” besluit Whiting.

Geschreven door Tom Schots
a:0:{}
Gewoon nieuwsitem
a:0:{}

Op een slimme manier energie besparen? Klik hier!
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner
Design en lifestyleDesign en lifestyle
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner MDAMDA